Sakon menestyksen taustalla on tinkimätön laatu ja halu uudistua


100-vuotias metsästys- ja tarkkuusasevalmistaja Sako on kasvanut pienestä korjauspajasta alati uudistuvaksi yritykseksi, joka on kiistatta yksi Suomen teollisuushistorian menestyjistä.

Sakon juuret ulottuvat sadan vuoden taa, jolloin yritys aloitti toiminnan suojeluskuntain yliesikunnan alaisena korjauspajana. Vuosikymmenten saatossa yritys on kasvanut ja laajentanut toimintaansa Ruotsiin, Kanadaan ja Tanskaan. Sako on maailman ainoa yritys, joka valmistaa sekä kivääreitä että kiväärien patruunoita samassa tehtaassa. 

“Meidän kivääreissä ja patruunoissa yhdistyvät perinteiset suomalaiset kädentaidot sekä uusin teknologia. Menestyksen salaisuus on henkilöstö ja laadukkaat tuotteet, joita siivittää tiivis yhteistyö jälleenmyyjien ja maahantuojien kanssa”, kertoo Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen. 

Vaikka Sako valmistaa aseita ja patruunoita myös kilpaurheiluun sekä viranomaiskäyttöön, valtaosa liikevaihdosta syntyy metsästystuotteista. Kasvu on ollut merkittävää ja pelkästään viime vuonna yritys rekrytoi kymmeniä uusia työntekijöitä. 

“Nykyään aseita halutaan muotoilla ja osia vaihdella, joten lanseerasimme räätälöitävän S20-malliston. Vallinneen lyijykeskustelun myötä kehitimme myös Blade-kupariluodin”, Karjalainen selittää. 

”Laadukas ase on luotettava, tarkka ja turvallinen käyttää. Yksikin huono yksilö pilaa laatumaineen.”

Vastuullista metsästystä 

Metsästys sopii kaiken ikäisille ja harrastus on kasvattanut suosiota entistä enemmän myös naisten keskuudessa. Kasvaneen suosion myötä laadukkaille aseille on nyt kysyntää. Karjalaisen mukaan kivääri ei ole kivääri, jos se ei ole tarkka: “Laadukas ase on luotettava, tarkka ja turvallinen käyttää. Yksikin huono yksilö pilaa laatumaineen.” 

Metsästys on monipuolinen harrastus, porukoihin on aikaisempaa helpompaa päästä ja harrastuksesta löytyy sijaa erilaisille yksilöille. Karjalainen uskoo suosion taustalla olevan kasvanut kiinnostus toimia vastuullisesti ja viettää aikaa luonnossa. 

“Osa haluaa metsästää yksin, osa kaipaa ympärilleen ihmisiä. Metsällä käyminen ja luonnosta nauttiminen on useille pääasia. Saalis tuo oman lisänsä, mutta elämys on hieno ilman sitäkin.” 

Sako konserni 
  • Liikevaihto 98 Meur 
  • Henkilöstö 360 työntekijää 

Tuotanto: 

  • Patruunoita 11 milj. kpl / vuosi 
  • Kivääreitä 113 000 kpl / vuosi 

www.sako.fi

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi