Säilytysaineet eivät kuulu silmiin


Kuivasilmäisyys on sangen yleinen sairaus, josta puhutaan nykyään aiempaa enemmän. Moderni yhteiskunta, kuten näyttöpäätetyöskentelyn ja ilmastoinnin lisääntyminen, on kasvattanut kuivasilmäisten joukkoa. Kuivasilmäisyys aiheuttaa silmiin epämukavaa tunnetta ja näön heikentymistä

Kuivasilmäisyys on monitekijäinen kyyneltuotannon ja silmän pinnan sairaus, joka aiheuttaa epämukavuuden tunnetta, näköhäiriöitä ja kyynel­ filmin epävakautta. Siihen liittyy kohonnut kyynelfilmin suolapitoisuus ja riski silmän pinnan vauriosta ja tulehduksesta.

Kuivasilmäisyysoireet ovat yleisiä, mutta tarkkaa esiintyvyyttä on vai­keaa selvittää. Kuivista silmistä kärsivät henkilöt toteavat kolme kertaa muita todennäköisemmin kokevansa vaikeuksia ammatissaan, lukemises­sa, tietokoneen käytössä, tv:n katsomisessa tai auton ajamisessa pimeällä. Kuivasilmäisyys heikentää näköä vaativan työn suorituskykyä ja lisää riskejä silmän muun sairauden tai leikkaustoimenpiteen yhteydessä.

Kaikki säilytysaineet kostutusvalmisteissa pahentavat kuivasilmäisyyttä. Markkinoille on onneksi saatu innovatiivisia, uuden sukupolven kostutus tippatuotteita. On löydetty uusia lähestymistapoja silmän kosteuden säilyttämiseen, kuten trehaloosimolekyylin lisääminen silmätippaan.

Kuivasilmäisyyden hoidon ensimmäinen askel, silmäluomen hygienia, unohdetaan usein. Terveen meibominrauhasen erittämä rasva on juokse­vaa ja kirkasta. Jos rauhanen ei voi hyvin, sen tuottama erite voi muuttua vaahtoavaksi tai paksuksi, sameaksi, kokkareiseksi tai jopa kiinteäksi. Kun kuivasilmäinen huolehtii luomireunahygieniasta, oireet yleensä lievenevät. Tähän tarkoitukseen on saatavilla apteekista säilytysaineettomia puhdistus­valmisteita, esimerkiksi blephaclean –puhdistuspyyhkeitä.

Säännöllinen silmäluomen hygienia yhdestä kahteen kertaa päivässä on hoidon perusta. Sen jälkeen kannattaa ottaa sään­nölliseen käyttöön säilytysaineettomat ja fosfaatit­tomat, mielellään hypotoniset silmätipat. Päivällä toimii nestemäinen tippa, esimerkiksi trehaloosia sisältävä ThealozDuo, ja yöksi laitetaan paksumpi tippa, esimerkiksi ThealozDuoGel. Mikäli oireet eivät helpotu, seuraava askel on lääkehoito.

Lähde: Saari&Havukumpu: Yleistä kuivasilmäisyydestä, 2017

 www.thealozduo.fi

Jaa tämä artikkeli


Terveys