Säihkesateella kohti parempaa vuotta – ekologisesti


Kotimaisen Rakettikeiun myymien ilotulitteiden osat sekä pakkausmateriaali ovat kierrätyskelpoisia. Suomalaisen Sulapacin tekniikkaan perustuva, ilotuliteosien muovia korvaava puukomposiitti-innovaatio on ainutlaatuinen koko maailman mittakaavassa.

Ilotulitteilla on pitkä historia. Jo Englannin kuningas Henry VII:n häitä juhlittiin ilotulituksella vuonna 1486. Ilotulitus huipentaa juhlan ja saa isonkin joukon tuntemaan yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Suomalainen Rakettikeiu on tehnyt määrätietoisesti työtä hiilijalanjäljeltään puhtaampien rakettien puolesta jo kolme vuosikymmentä. Uusin, ja maailman mittakaavassakin mullistavin, edistysaskel otettiin viime vuonna.

”Kehitimme raketeissa käytettävien muoviosien tilalle mikromuovitonta, täysin maatuvaa puukomposiittia”, kertoo Jori Lahtonen.

Suomessa ei ole nykyaikaisia ilotulitevalmistukseen ja niiden testaukseen soveltuvia koneita, joten Rakettikeiukin tuottaa Suomessa myytävät rakettinsa suoraan valmistajilta Kiinasta.

”Turvallisesti, oikein merkittynä, pakattuna ja kuljetettuna. Ilotulitteet koostuvat pääasiassa pahvista, savesta, puuhiilestä sekä muutamista muoviosista. Keksintömme ansiosta Rakettikeiun maahan tuomien rakettien muoviosat ovat entistä ekologisempia eli maatuvia ja täysin mikromuovittomia”, Lahtonen vahvistaa.

”Rakettikeiun ilotulitteiden kuluttajamyynnin hoitavat useimmissa ilotulitemyyntipisteissä vapaaehtoisjärjestöt, kuten urheiluseurat ja partiolaiset. He saavat myynnistä tuloa toimintansa rahoittamiseen”, Lahtonen muistuttaa.

Suomessa uuden vuoden ilotulitteiden kestosuosikki on ”Karjala takaisin heti”. Ilotulitteissa näkyvät kuitenkin trendit aivan kuten joulukoristeissakin.

”Tänä vuonna uutuutena ovat hopeaan painottuva värimaailma perinteisen kullan sijaan sekä taivaalle ammuttavat hopeiset, liikkuvat tähdet”, Lahtonen paljastaa.

Jaa tämä artikkeli


Vapaa-aika