Sähköisellä innovaatiolla tehokasta kaivostoimintaa


Kaivostoiminnan turvallisuuden ja ympäristöystävällisyyden parantamiseksi kehitetyt innovaatiot ovat enemmän kuin tervetulleita. Iisalmelainen Normet näyttää mallia.

Siinä, missä perinteinen dieselkone puksuttaa pakokaasu- ja melupilven ympäröimänä kaivostunnelissa, hiljainen sähkökäyttöinen kone ei päästä lähipäästöjä laisinkaan pienentäen ympäristökuormitusta ja parantaen työskentelyolosuhteita.

Energiatehokkuus, turvallisuus ja työolosuhteet kohenevat.

Pakokaasupäästöjen hävittyä tuuletusta voidaan vähentää, mikä näkyy energiankulutuksen vähentymisenä.

”Kaivoksissa kuljetaan merkittävän pitkiä matkoja jyrkkää ala- tai ylämäkeä. Akkukäyttöinen kone lataa akkuja alamäkiajon aikana vastaavaan tapaan kuin sähköauto ottaa jarrutusenergiaa talteen. Tämän lisäksi akkukäyttöisen koneen hyötysuhde on merkittävän korkea. Vihreä verkkosähkö pienentää hiilijalanjälkeä entisestään”, toteaa Normet Group Oy:n markkinointipäällikkö Jukka Pihlava.

”Työskentelyolosuhteet paranevat, kun diesel koneiden tuottamista pakokaasuista, lämmöstä ja melusta päästään eroon. Kuumien pintojen puuttuminen parantaa myös turvallisuutta ”, vahvistaa Normetin teknologiajohtaja Samu Kukkonen.

”Puhumme kotimaisesta, osittain vuonna 2012 Tekesin Eve- ohjelmasta lähteneestä innovaatiosta ja siitä, että laitteistot valmistetaan Iisalmen tehtaalla”, Pihlava lisää.

Kotimainen kasvutarina, suomalaista työtä

Normetin kasvuvauhti on ollut huikea: vuonna 2005 liikevaihto oli alle 50 miljoonaa euroa, viime vuonna yli 300 miljoonaa.

”Kasvu perustuu oikeaan osuneeseen strategiaan ja yritysostoihin. Panostamme innovaatioihin sekä siihen, että asiakas saa meiltä yhdeltä luukulta laitteiden lisäksi myös ajoneuvot, kalliolujitustuotteet, rakennuskemikaalit sekä huolto- ja tukipalvelut”, Pihlava sanoo.

”Turvallisuus komponenttivalintojen kriteerinä, akkujen kestoikään investoiminen ja pikalatausmahdollisuuden kehittäminen ovat esimerkkejä kilpailuvalteistamme useilla eri markkina-alueilla esimerkiksi Euroopassa, Australiassa ja Pohjois-Amerikassa. Lisäksi osallistumme kaivos- ja tunnelirakennusprosessien kehittämiseen”, Kukkonen lisää.

Täysautomaatiota kohti matkataan vaiheittain. ”Nyt tärkeintä on automaatioratkaisuilla lisätä kaivoksissa ja luolissa tapahtuvan työn turvallisuutta ja ympäristöystävällisyyttä, optimaalisella hyötysuhteella ”, Kukkonen toteaa.

Ensimmäiset täyssähköiset kaivokset on maailmalla jo avattu ja yhteydenotot Normetiin ovat ilahduttavasti lisääntyneet. Kehitystyö jatkuu: todennäköisesti jo ensi vuonna saamme lukea lisää uusista innovaatioista. ”Kasvun myötä etsimme myös lisää osaavaa työvoimaa”, miehet vinkkaavat.

Jaa tämä artikkeli


Bisnes