Sähkö autovallankumouksen parhaalla pelipaikalla Etelä-Kymenlaaksossa?


Sähköautot ovat kiihdytyskaistalla jäädäkseen – ja autojen akkujen valmistuksesta on kuoriutunut miljardiluokan bisnes. Kotkan-Haminan seudun ketterät toimijat haluavat ottaa akkujen arvoketjun haltuun mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. 

DYNAAMISEN AKKUKLUSTERIN rakentaminen Etelä- Kymenlaaksoon on jo hyvässä vauhdissa, kertoo elin-keinoyhtiö Cursor Oy:n projektipäällikkö Harri Eela. ” Power Coast -yhteistyöalustalta ponnistavat toimijat ovat vainunneet maailmanluokan pelipaikan”, toteaa Eela ja li-sää, että Kotkan-Haminan seudulla on kaikki mahdolli-suudet luoda iskukykyinen ekosysteemi. Kotkan ja Haminan kaupungit ovat jo tukeneet Power Coast -alustaa miljoonien panostuksilla ja toimijoille – ny-kyisille ja uusille – on tarjolla tontteja, logistiikkaratkai-suja ja osaavia partnereita niin bisnes- kuin tiedemaail-mastakin. ”

Kotka ja Hamina ovat tehneet isoja päätöksiä ja investointeja, jotka kantavat hedelmää pitkälle tulevai-suuteen”, uskoo Eela. Paikallisen elinkeinoyhtiön roolissa Cursor on mukana ’matchaamassa’ toimijoita yhden luu-kun periaatteella. Avainasemassa CAM ja pCAM Erityisen mielenkiintoinen osa akkujen arvoketjua on Cathode Active Material (CAM) – jauhemainen lopputuote, jota käytetään akkukennon arvokkaimman osan, katodien, valmistukseen kennotehtaissa. Tällä hetkellä kiinalainen 

CNGR Advanced Material, maailman suurin prekursorika-todiaktiivisten materiaalien (pCAM) valmistaja, ja valtion-yhtiö Suomen Malmijalostus Oy ovat vahvasti tuomassa pCAM-tehdasta Haminaan. Toinen kiinalainen teollisuusjätti, maailman johtaviin katodiaktiivisten materiaalien valmistajiin kuuluva Beijing Easpring kehittää CAM-tehdasta Kotkaan, sekin yhdessä juuri Suomen Malmijalostuksen kanssa. Paljon muutakin on jo tekeillä: ”Esimerkiksi Stora Enso kehittää Kotkassa puupohjaista anodimateriaalia ja Ahlström-Munksjö kehittää korkeatasoisia suodatusmateriaaleja sähköak-kuihin”, Eela kertoo. 

Power Coast -akkuklusteri on täysiverinen sähkö-autoakkujen arvoketju Kotkan-Haminan seudulla. 

Tutustu tarkemmin: www.cursor.fi

Jaa tämä artikkeli


Tekoja Suomesta