Saaristomatkailussa yhdistyvät omaleimaisuus ja vastuullisuus


Kuva: @lennokkaat

Saariston rengastie ja koko Turun saariston alue tarjoavat monenlaisia maisemia sekä autenttisia kokemuksia. Saaristossa reissaaminen onnistuu pienellä hiilijalanjäljellä, samalla voi myös tukea paikallisia yrittäjiä. 

Saariston rengastie on matkailukohteena täysin uniikki, lauttojen avulla pääsee aitoon saaristolaistunnelmaan ja irtautuu arjesta”, aloittaa Paraisten kaupungin matkailupäällikkö Niina Aitamurto. Rengastietä kiertäessä pääsee näkemään hyvin vaihtelevaa saaristomaisemaa, ja jokaisella saarella on oma tunnelmansa. ”Nauvossa esimerkiksi riittää vilinää ja Korppoossa on kulttuuri hyvin läsnä, rengastietä kiertämällä näkee hyvän kattauksen saaristolaiskyliä.” 

Helppo saavutettavuus ja mahdollisuudet kiertää kohteita ilman omaa autoa tekevät saaristosta myös vastuullisen valinnan. “Saaristossa voi hyvin kiertää pyörällä ja varsinkin Varsinais-Suomesta tulevalle alue on todellista lähimatkailua, kun julkisillakin pääsee alueelle helposti”, Aitamurto kuvailee. Lauttaliikenteessäkin on panostettu kestävämpiin ratkaisuihin ja esimerkiksi Paraisten ja Nauvon välillä liikennöi nykyään sähkölautta. 

Paikallisuus valttina 

Saaristossa kestävien valintojen tekeminen on helppoa, koska saaristossa ei ole ollenkaan esimeriksi ketjuhotelleja. “Tulot jäävät paikalliselle yrittä-jälle, kun valitsee pienen yksityisen majoittajan ja syö paikallisissa ravintoloissa, lähellä tuotettua ruokaa. Saariston elinvoimaisuuteen voi siis panostaa omilla valinnoillaan”, Aitamurto korostaa. 

Saaristossa on helppoa päästä kiinni aitoon paikallisuuteen. ”Saaristolaisilla on tiivis suhde luontoon ja mereen. Myös matkailijan on täällä helppo elää kuin paikalliset ja nähdä autenttista saaristolaiselämää. Voi vaikkapa kokeilla mökkielämää tai vuokrata soutuveneen ja nauttia laineiden liplatuksesta.” Aitamurto kehottaa pohtimaan myös matkustusajankohtaa. “Aina ei tarvitse matkustaa heinäkuussa. Saaristo on avoinna ympäri vuoden ja saaristoluonto on todella kaunis myös keväällä ja syksyllä. Talvi tarjoaa hiljaisuutta ja rauhaa ja on myös aika eksoottista matkustaa ilmaisella yhteysaluksella ulkosaaristoon.” 

Saaristo tarjoaa myös todellista slow travelia, nyt kun Pyhän Olavin merireitti Turun tuomiokirkolta aina Norjan Trondheimiin saakka on avattu. “Pitkällä vaelluksella hiilijalanjälki jää todella pieneksi ja reitti mahdollistaa rauhallisen viipymisen saaristossa.” 

Lue lisää: visitparainen.fi

Kuva: Juho Kuva
Jaa tämä artikkeli


Matkailu