Ruispääkaupunki, koronankestävä museo ja ketteriä kauppoja


Julistemuotoilun pitkä perinne näkyy museossa. Kuva: Lahden museot/ Eetu-Pekka Heiskanen

Vääksyyn valmistellaan Ruisakatemiaa.

Lahtea askarruttaa ydinkeskustan tulevaisuus. Mikä ihmisiä sinne vetää, kun nettikauppa rohmuaa markkinaosuutta? Asikkalaa askarruttaa maaseudun tulevaisuus, niin kuin muitakin pieniä kuntia Päijät-Hämeessä. Veto- ja pitovoima ovat kohtalon kysymyksiä. 

Viipurilaisen kotileipomon Teppo Ylä-Hemmilä julistaa Asikkalan maailman ruispääkaupungiksi. Leipomo saa lähileipiensä viljan muutaman kilometrin päästä ja kehittää jatkuvasti rukiin leivontaa, jossa on omat niksinsä. Kekseliäs tuotekehitys on koko toiminnan pohja.

Tavoitteena on avata Ruisakatemia, joka kouluttaisi oman väen lisäksi kaikkia halukkaita rukiin saloihin. ”Pidämme yllä suomalaista ruisperinnettä, joka on vaarassa kadota”, Ylä-Hemmilä sanoo. 

Museo torjuu epidemioita

Lahden museoiden Tiia Tiainen odottaa innokkaasti tietoa Viiskulman taideaukion voittajasta. Aukiolle tulee teos, jolla ohjataan vieraita kohti tulevan taide-, juliste- ja muotoilumuseon sisäänkäyntiä. Uuden museon ympäristöön rakennetaan taiteen lisäksi muun muassa polkupyöräparkki ja saattoliikenteen pysäkki, koska European Green Capital -vuotta ensi vuonna viettävän Lahden toimet vastaavat puheita.  

Kaupunkimiljöön lisäksi museo ottaa haltuun digitaaliset välineet. Niitä suunnitellaan koronanjälkeiseen maailmaan, jossa uusi normaali tarkoittaa turvallisia kosketuspintoja. ”Museovieraan ja näyttelytekniikan vuorovaikutus on ajateltava niin, etteivät virukset siirry laitteista käsiin”, projektipäällikkö Tiia Tiainen sanoo. 

Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo aukeaa 2021. ”Tulossa on yllätyksiä mutta myös ennestään tuttuja, juurevia lahtelaisia teemoja”, Tiainen lupaa.

Malskin uudisrakennuksen Block Party -muraalin ovat maalanneet taiteilijat Laura Lehtinen ja Maikki Rantala. Kuva: Lahden kaupunki/Lassi Häkkinen.

Nettikauppa muuttaa keskustaa  

”Kuluttajakäyttäytyminen muuttuu, tulee uudenlaisia kaupan muotoja, on nettikaupan noutopisteitä”, kuvailee Lahti City ry:n toiminnanjohtaja Pipsa Wirtanen tulevaisuuden kaupunkikeskustaa. ”Postin noutopisteitä on jo uusissa kerrostaloissa Hesassa, ja vastaavanlainen digitaalisen toiminnan ja kaupunkitilan yhdistäminen yleistyy”, Wirtanen kertoo.

Wirtasen tulevaisuudenkuvassa Lahden keskustassa on nopealiikkeisiä yrityksiä, jotka kehittävät uusia liiketoiminnan lähteitä tarpeen mukaan. Ketteryys on avainsana. 

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi