Rovaniemi on rohkea ja luova arktisen osaamisen koti


Luonnonläheiselle Rovaniemelle on syntynyt monialainen arktinen osaamiskeskittymä, joka kiinnostaa myös kansainvälisiä kasvuyrityksiä ja osaajia. Rovaniemen menestys vaikuttaa koko Lappiin. 

Lapin Arktisessa kehittämisympäristössä  löytyy jopa 50 erilaista testaus- ja kehittämisalustaa, jotka tukevat yritysten kasvua.

Vuoden 2021 lopulla nähtiin Helsingin pörssissä melkoinen menestystarina. Kun rovaniemeläinen Norrhydro Group Oyj listautui ensimmäisenä lappilaisena yrityksenä pörssiin 2000-luvulla, sijoittajat halusivat ostaa sen osakkeita enemmän kuin niitä oli tarjolla. 

Norrhydro valmistaa energiatehokkaita hydraulisylintereitä. Vaikka sen tuotteita käytetään yhä enemmän ympäri maailmaa, Norrhydrolla ei ole aikomustakaan muuttaa pois Rovaniemeltä – päinvastoin se päätti rakentaa sinne uuden tehtaan. 

”Rovaniemeltä löytyy osaavaa työvoimaa ja yhteistyö paikallisten oppilaitosten kanssa toimii hyvin”, Norrhydron toimitusjohtaja Yrjö Trög kiittelee. 

Yritykseen on palkattu viime aikoina lisää väkeä, josta Trög on huomannut monen olevan paluumuuttaja. 

Luonto ja kaupungin palvelut lähellä 

Yksi Rovaniemelle muuttaneista on kaupungin digitaalisen viestinnän asiantuntija Antti Itkonen. 

”Halusimme perheeni kanssa asua ympäristössä, jossa luonto ja harrastusmahdollisuudet ovat lähellä mutta myös helposti saavutettavissa olevat kaupungin palvelut.” 

Nämä kaikki löytyivät kompaktin kokoiselta Rovaniemeltä. Etelän ruuhkista ei ole tietoakaan. 

Itkonen on huomannut, että Lappiin muutto on viime vuosina lisääntynyt. 

”Rovaniemellä on yllättävän paljon eri alojen osaamista ja työpaikkoja. Tähän vaikuttaa luonnollisesti se, että täältä löytyvät sekä yliopisto että ammattikorkeakoulu.” 

Tasokas arktinen osaamiskeskittymä testaus- ja kehittämisalustana 

Rovaniemen vetovoima ei ole sattumaa. Rovaniemen kaupunki kumppaneineen on kehittänyt määrätietoisesti arktista osaamiskeskittymää. Siitä hyvinä esimerkkeinä ovat korkealaatuinen kylmäteknologia ja teollinen muotoilu. Niiden maailman tuntee klusterijohtaja Raimo Pyyny. 

”Viitisen vuotta sitten päätimme kehittää Lapin ammattikorkeakoulun, Lapin yliopiston, Geologian tutkimuskeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen kanssa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiopalvelujamme verkostoitumalla. Tuotteistimme omat ”erikoisosaamisemme” ja kehitimme toimintatavan, jossa palveluitamme voidaan tarjota yhden luukun periaatteella. Olemme kuluneiden vuosien aikana panostaneet maakunnassa paljon tasokkaisiin testaus- ja laboratorioympäristöihin”, Pyyny kertoo. 

Syntyi yrittäjille helposti lähestyttävä ja toimiva tutkimus-, kehitys- ja innovaatioympäristö, joka on toiminut mallina muuallakin Suomessa. 

Lapin ensimmäinen Helsingin pörssiin listautunut yritys, Norrhydro Oy vahvistaa kasvuaan Rovaniemellä. Uusi tehdas
työllistää vähintään 100 uutta työntekijää.

Nyt klusterin kautta löytyy jopa 50 erilaista kehittämisympäristöä monelta alalta, aina ohjelmisto- ja rakennustekniikan laboratorioista simulaatiosairaaloihin. Näissä fyysisissä tai virtuaalisissa ympäristöissä asiakkaat voivat testata ja edelleen kehittää tuotteitaan tai palveluitaan. 

www.businessrovaniemi.fi

 

Jaa tämä artikkeli


Tekoja Suomesta