Romu muuttuu rahaksi ympäristöä säästäen


Erilaista katalysaattori- ja elektroniikkaromua syntyy yhä enemmän. Kat-Metal Oy on vastannut tähän haasteeseen ja kierrättää arvokkaat metallit tehokkaasti, ekologisesti ja tuloksellisesti. 

Kat-Metalin toimitusjohtajan Teemu Piipon mukaan mahdollisimman suuri osa romumateriaalista päätyy uudelleenkäyttöön, kun romun syntyhetken ja raaka-aineiden uudelleenkäytön välivaiheet ovat kaikkien toimijoiden kannalta sujuvia ja kannattavia. 

”Järjestelmällinen keräysmenetelmämme mahdollistaa nopean noudon suoraan keräyspisteistä ja markkinoiden mukaisen hinta-arvioinnin”, Piippo sanoo. 

Arvometallit talteen 

Kat-Metal Oy kierrättää autojen ja teollisuuden katalysaattoreita, joista otetaan talteen platinaa, palladiumia ja rodiumia. 

”Yhdessä katalysaattorissa on usein sama määrä platinaa kuin tonnissa louhittua kiviainesta”, Piippo mainitsee. 

Lisäksi yritys kierrättää tietokoneita, matkapuhelimia, telekeskusromua ja muuta elektroniikkaromua. Niistä arvokkaimmat talteen otettavat materiaalit ovat palladium, kupari, kulta ja hopea. Kat-Metal vastaanottaa myös lyijyakkuromua. 

”Kierrätämme vuosittain noin 100 tonnia katalysaattorikeramiikkaa, 250 tonnia piirilevyjä ja 700 tonnia lyijyakkuja. Katalysaattorikeramiikka hienonnetaan jauheeksi, joka myydään Japaniin sulatettavaksi. Metallit menevät pääasiassa koru-, auto- ja elektroniikkateollisuuden käyttöön ja osa voi päätyä myös sijoitusharkoiksi”, Piippo esittelee. 

Materiaalin kuljetuksista vastaa pääosin Kat-Metal omalla kalustollaan tai yhteistyöyritystensä avulla. Kierrätyksessä tietoturva on otettu tarkasti huomioon. 

”Yhdessä katalysaattorissa on usein sama määrä platinaa kuin tonnissa louhittua kiviainesta.”

Kasvavaa liiketoimintaa 

Kat-Metalin pääpaikka on Tervajoella Pohjanmaalla. Vantaalla on hankintapiste, joka pääasiassa ostaa vanhoja röntgenkalvoja ja elektroniikkaa. Lisäksi Virossa toimii tytäryhtiö. Yrityksen tämän vuoden liikevaihtoarvio on noin 15 miljoonaa euroa, ja henkilöstön määrä on 19. 

”Katalysaattoreita ja elektroniikkaromua riittää jatkossa yhä enemmän, ja liiketoimintamme on kasvussa. Kotimaisten hankintojen

kintojen lisäksi tuomme yhä enemmän myös ulkomaista romua Suomeen jalostettavaksi. Asiakkaitamme ovat niin ostoissa kuin myynnissä muut yritykset”, Piippo kertoo. 

Kat-Metalin toiminta vaatii monipuolista osaamista ja pääomia. Yrityksen konekanta on nykyaikaista, siihen kuuluvat esimerkiksi iso piirilevymurskain, kahden henkilön katalysaattorileikkuuasema ja pitkälle kehitetty pölyn talteenottojärjestelmä. Vahvuutena on myös oma, tarkkoja analyyseja tekevä laboratorio. 

Kat-Metal Oy 
  • Jalometallipitoisen romun kierrätykseen erikoistunut suomalainen yritys 
  • Perustettu 2011 
  • Työllistää Suomessa 19 asiantuntijaa 
  • Yli puoli miljoonaa kierrätettyä katalysaattoria 
Yhteystiedot: 

katmetal.fi
Asiakaspalvelun numero: 0449 740 470

Jaa tämä artikkeli


Bisnes Talous ja johtaminen