Hedelmällisyys kannattaa nostaa esille jo ennen lapsihaaveita


Hedelmällisyys jää helposti sivuasiaksi, kunnes lapsenteko on ajankohtaista. On kuitenkin hyvä muistaa puhua myös siitä, ehkäisyn ohella jo ajoissa.

Professori Juha Tapanainen aloittaa toteamalla, että on hyvä, että ehkäisystä puhutaan paljon. ”Mutta ehkäisyn lisäksi myös hedelmällisyys on asia, joka tulisi nostaa esille jo koulussa.”

Hedelmällisyydestä puhumisen ei ole tarkoitus lisätä naisten stressiä, vaan tehdä siitä luonnollinen puheenaihe. ”On hyvä miettiä hedelmällisyyttä ennen kuin on kiire”, Tapanainen sanoo. ”Jos ongelmia ilmenee, niiden ratkaisemiseen on hyvä olla aikaa.”

Naisen hedelmällisin ikä on kahden- ja kolmenkymmenen ikävuoden välillä ja loppuu tyypillisesti noin 40–45-vuotiaana. Tapanaisen mukaan naiset tiedostavat asian hyvin, mut-
ta tieto asetetaan helposti taka-alalle silloin kun perheen perustaminen ei ole agendalla. ”Perhe-suunnittelua kannattaa miettiä jo ennen sopivan kumppanin löytymistä.”

AMH-testi antaa tietoa munasolureservistä

Hedelmällisyydestä voidaan saada epäsuorasti tietoa AMH-testillä, joka mittaa

Anti-Müllerian hormonin pitoisuutta veressä. Hormonipitoisuus heijastelee munarakkuloiden määrää ja munasolureserviä. ”On kuitenkin huomioitava, että hedelmättömyys johtuu useimmiten muista seikoista. AMH-testi ei aina ole luotettava, koska sen pitoisuuteen vaikuttavat monet tekijät kuten hormoniehkäisy tai hyvin yleinen munasarjojen monirakkulaoireyhtymä”, Tapanainen muistuttaa. Tämän takia asiantuntijan tulisi aina osallistua testin tulkintaan.

Tapanainen ei suosittelekaan AMH-testiä tehtävän rutiinisti. ”Joissain tapauksessa se voi kuitenkin olla merkittävä stressinlievittäjä. Jos ikää on noin 35-vuotta ja oma hedelmällisyys mietityttää, voi olla hyödyllistä tietää munasolureservin tilanne. Yhtä lailla testi voi toimia henkisenä tukena erilaisten munasarjoihin vaikuttavien hoitojen tai leikkausten jälkeen. Tällaisissa tilanteissa olisi hyvä selvittää hoitojen vaikutus munasolujen määrään.”

Lue lisää Elecsys AMH-testistä
https://www.roche.fi

COBAS ja ELECSYS ovat
Rochen tavaramerkejä

Roche Diagnostics Oy
Klovinpellontie 3
02180 Espoo

AMH-mittausta kannattaa harkita, jos olet yli 35-vuotias ja suunnittelet perheen perustamista. 30 vuotta täyttäneen kannattaa mittauttaa oma AMH-tasonsa, mikäli oman äidin kuukautiset ovat loppuneet aikaisin ja vaihdevuodet alkaneet varhain nelikymppisenä. Mittausta suositellaan myös endometrioosia sairastaville 30-vuotiaille tai mikäli munasarjoja on hoidettu leikkauksella. 

Mikäli haluat testata hedelmällisyytesi, ole yhteydessä gynekologiisi tai Mehiläisen hedelmällisyysneuvolaan. felicitas.mehilainen.fi

Jaa tämä artikkeli


Terveys