Robotiikan digitaalinen kaksonen


Turvaohjaamoja valmistavalla MSK Cabinslla hitsausrobotit on ohjelmoitu Delfoi robotics -sovellusta käyttäen jo useita vuosia. Ohjelman käyttäjien mukaan robottiohjelmien tekeminen sovelluksella on ollut huomattavasti nopeampaa ja yksinkertaisempaa kuin perinteisellä robotin ohjaimella eli teachpendantilla.  (Kuva: Sirpa Jutila)

Delfoi toimittaa teollisuudelle robottien etäohjelmointiohjelmistoja, jotka mahdollistavat piensarjatuotannon tai jopa yksittäisten tuotteiden robotisoinnin. Tämä mahdollistaa liiketoiminnan kasvattamisen myös sopimusvalmistajilla niin, että ne voivat robotisoida tuotantoaan ja toimittaa komponentteja useille päämiehille kustannustehokkaasti. 

Robotiikan kehittyminen on ollut huikeaa. Viime vuosina Delfoi on ottanut alalla merkittävän edistysloikan uuden sukupolven etäohjelmointiohjelmistojen sekä digitaalisten kaksosten avulla. 

Digi-kiky – työtunteihin lisää tehoa

Delfoi toimitti Euroopan ensimmäisen kaarihitsausrobottien etäohjelmointijärjestelmän jo vuonna 1991. Vuotta myöhemmin toimitettiin Valmet Automotivelle Euroopan ensimmäinen autoteollisuuteen toteutettu etäohjelmointisovellus autonkorien tiivistämiseen. Valtaosa asiakkaista on laite- ja konevalmistajia, kuten Case New Holland, Ponsse ja Volvo Construction Equipment sekä näiden sopimusvalmistajia. Asiakkaita on niin Euroopassa, Kiinassa kuin Yhdysvalloissakin. 

”Strategiamme on parantaa yritysten kilpailukykyä ja kannattavuutta poistamalla tuotteen arvoa lisäämätön työ sekä tehostamalla tuotteiden valmistus- ja toimitusprosesseja merkittävästi”, kiteyttää Delfoin varatoimitusjohtaja Heikki Aalto. 

”Aikaisemmin vain isoilla toimijoilla ja tuotelinjastoilla oli mahdollista hyödyntää robotiikkaa tehokkaasti. Nyt kehittyneillä ohjelmistoillamme robottiautomaatiosta pääsevät hyötymään täysmääräisesti myös perinteisesti käsityövaltaiset, pieniä tuotantosarjoja valmistavat yritykset. Digitaalisuus mahdollistaa Pk-yritysten kilpailukyvyn merkittävän paranemisen ja myös liiketoiminnan kasvun”, Aalto kuvailee.

Digitaalinen kaksonen pulpettiin 

Digitaalinen kaksonen on matemaattisen tarkka, virtuaalinen malli esimerkiksi robottisolusta. Robotille voidaan opettaa uusi työtehtävä samalla, kun fyysinen laite takoo tuotetta. ”Robotti ei omaksu uutta työtehtävää itsestään. Perinteisesti robottia opetetaan ”kädestä pitäen” tehtaalla, jolloin robottisolu tai tuotantolinja voi seistä tuottamattomana viikosta kuukausiin. Nyt uusi tehtävä voidaan opettaa tarkalle, todellisuutta vastaavalle robottisolun mallille, digitaaliselle kaksoselle. Uusi työtehtävä on valmis tuotantoa pysäyttämättä”, Aalto konkretisoi ja kertoo toisen hyötyesimerkin teräsrakenneteollisuudesta. 

”Rakennuksissa teräspalkit ovat yksittäisiä tuotteita. Niiden hitsaaminen on yleisesti manuaalista työtä. Teräsrakenneteollisuuden robotisointi ei onnistu ilman uusia digitaalisia ratkaisuja ja etäohjelmointia. Olemme toimittaneet jo vuosien ajan Länsi-Euroopan teräsrakenneteollisuudelle robottien ohjelmointiratkaisua, joka on mahdollistanut hitsauksen robotisoinnin ja ennen kaikkea sen, että tuotanto pystytään säilyttämään kilpailukykyisenä Länsi-Euroopassa.” 

Simuloinnin avulla on turvallisempaa katsoa tulevaisuuteen – tämä tiedostettiin aikanaan jo Nasalla sekä lentäjien koulutuksessa. Rohkeutta ja visionäärisyyttä tarvitaan nyt yritysmaailmassa. Delfoi on valmiina auttamaan, 30 vuoden kokemuksella. ”Ihminen ja robotti työskentelevät jo sujuvasti yhdessä. Jatkossa myös koordinoidusti toimivat robotti-robottitiimit tulevat lisääntymään”, Aalto vinkkaa. 

www.delfoi.com

Jaa tämä artikkeli


Bisnes