Ravintola-ala tarjoaa uniikkeja urapolkuja


Työelämäpainotteinen opiskelijapolku räätälöidään nykyisin aina elämäntilanteeseen sopivaksi ammatillisessa koulutuksessa. Monella ravintola- ja catering-alan opiskelijalla palkka juoksee samalla, kun opinnot etenevät.

Halusin aamiaiseksi aitoja amerikkalaisia bageleita. Tein niitä ensin perheelle ja ystäville, kunnes perustin vasta avatun kahvilan Tampereen Kauppahalliin. Nyt olen kiireinen yrittäjä ja viimeistelen kokin opintojani Tredussa”, kertoo maailmankansalainen Virgile Hero. Hän
päätyi Ranskan, Kanadan ja USAn kautta Tampereelle opiskelemaan hotelli- ja ravintola-alaa. Tällä hetkellä hän suorittaa englanninkielisessä kokkiryhmässä kolmatta ja viimeistä vuottaan.

”Suoritin aikaisemmin kokin opintoja Kanadassa ja työskentelin karibialaisessa ravintolassa. Suomessa olen tehnyt palkattoman työssäoppimisjakson Kauppahallin 4 vuodenaikaa -ravintolassa. Olen aina rakastanut kokkaamista ja tykkään kokeilla erilaisten raaka-aineiden yhdistelyä. Käsillä tekeminen on juttuni ja suurin intohimoni on tehdä ihmiset onnelliseksi hyvästä ruoasta”, tuore Jersey Boy Bagel -yrittäjä kertoo.

Hero leipoo kahvila-leipomonsa bagelit itse ja hän on tyytyväinen, että on päässyt hyvin lähelle alkuperäistä amerikkalaista makumaailmaa. Suurimpana motivaattorina toimivat tyytyväiset asiakkaat. Bagelit ovat vegaanisia, täytteet on koottu suomalaiseen makuun sopiviksi ja hinta sopii opiskelijankin kukkarolle.

”Suomalaiset eivät ole kovin tietoisia aamiaisbagel-kulttuurista, joten pyrin kertomaan ohikulkijoille, mistä on kyse. Lisäksi tarjoan maistiaisia. Tulen super onnelliseksi, kun näen ihmisten kasvojen kirkastuvan maistettuaan bageleitani.”

Kun opiskelut päättyvät ja yritys on saanut jalansijan Tampereella, Virgile Hero haluaisi laajentaa toimintaansa ulkomaille. Mielessä on pari franchising-paikkaa, ehkäpä Latvian Riikassa ja Lähi-idässä.

Näillä näkymin opiskelija-yrittäjä Heron bageleita saa pian myös K-Supermarket Kuninkaankulmasta.

Oppisopimus tuntui oikealta

”Oppisopimus koulutusmuoto kiinnosti kaikkein eniten. Lukion jälkeen en enää halunnut istua koulun penkillä, koska olin jo tottunut työntekoon ja omaan rahaan”, näin kertoo Tampereen seudun ammattiopiston opiskelija ja ravintola-alan työntekijä Katarina Timlin.

Timlin on tehnyt töitä jo nuoresta asti. Monen mutkan, paikkakunnan, alan ja koulutuksen kautta hän on asettunut lapsensa kanssa Tampereelle. Hän on yksi opiskelijoista, joka suorittaa oppisopimuskoulutustaan Tredun, hotelli Ilveksen ja vuokratyöyhtiö Eezyn yhteistyöprojektissa. Tukiverkot ovat lähellä, vuorotyö Ilveksessä onnistuu samalla kun hän suorittaa opintojaan Tredussa.

”Tämä oppisopimusvaihtoehto pisti silmään heti. Se tuntui minulle helpoimmalta, koska työpaikka oli tässä koulutusmuodossa jo valmiina ja tiesin mihin sijoitun”, hän sanoo.

Oppisopimusjakso alkoi kymmenen päivän kokeilujaksolla kanssaopiskelijoiden ja yhteistyöstä
vastaavan opettajan Roosa Haapajoen ohjaamana. Tutustuminen työpaikkaan toteutui Rosso- ja Lynxravintoloiden päällikön Riikka Koskelan johdolla.

”Harjoitteluvuorojen jälkeen sain jatkosopimuksen Rossoon. Eezy on maksanut palkan, opinnot suoritan Treduun ja työni teen Ilveksessä. Yllättävän mutkattomasti kaikki on sujunut”, iloitsee Timlin.

Ensimmäinen sopimusjakso päättyi juuri ja kolmen oppisopimusnäytön jälkeen Timlin jatkaa uudella oppisopimustyösopimuksella Ilveksessä, missä hän suorittaa vielä lisänä valinnaisia aineita. Ison talon sisällä on helppo suorittaa ravintola-alalle vaadittavia tutkinnon osia ensi kevään valmistumista varten.

”Töitä riittää ravintola-alalla. On hyviä erilaisia tapoja tehdä yhtäaikaisesti koulutusta ja työtä sekä ansaita palkkaa.”

Katarina Timlin (oik.) suorittaa ravintola-alan koulutusta oppisopimuksella opettajanaan Roosa Haapajoki.

Tredun ravintola- ja catering-alan opettaja ja työelämän asiakasvastaava Roosa Haapajoki miettii työkseen opiskelun ja työelämän yhteensovittamista ja tarkkaa räätälöintiä asiakkainaan sekä nuoret että aikuisopiskelijat.

”Oppisopimukset ovat mullistuneet viime vuosien aikana. Entisten pitkien yhden työnantajan oppisopimuksien rinnalle ovat tulleet lyhyet, vaikkapa vain parin kuukauden pituiset oppisopimusjaksot tiettyä tutkinnon osaa varten. Sen jälkeen palataan mahdollisesti kouluun hetkeksi ja sitten ehkä toisen työpaikan oppisopimusjaksolle. Opiskelu voi edetä hyvinkin hauskasti ja vaihtelevasti. Ideoimme monenlaisia polkuja jokaisen opiskelijan omaan elämäntilanteeseen sopivaksi.”

Ilveksen, Tredun ja Eezyn yhteistyö käynnistyi noin vuosi sitten, kun etsittiin ratkaisua ravintola-alan työvoimapulaan. Haku on tälläkin hetkellä auki ja opiskelijoita otetaan sisään neljä kertaa vuodessa joko Eezy-polku statuksella tai Tredun suoralla haulla. Työelämävaihtoehtona opiskelijalle on joko palkallinen oppisopimustyö tai palkaton työssäoppimisjakso.

”Tänä syksynä monella opiskelijalla palkka juoksee ja opinnot etenevät. Tämä on hieno mahdollisuus, jossa voimme tarjota työnantajalle innostuneita ja sitoutuneita työntekijöitä.”, Haapajoki summaa tyytyväisenä.

Herkulliselle urapolulle Tredusta!
⦁ Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa monipuoliset taidot ruoanvalmistukseen ja -tarjoiluun, myyntiin sekä asiakaspalveluun
⦁ Ammatti- tai erikoisammattitutkinnolla syvennät osaamistasi ja opit lisää esim. erityisruokavalioista
⦁ Voit suorittaa myös tutkinnon osan, kuten ”suomen kieltä ja ravintola-alaa”
⦁ Voit työllistyä ravintoloihin, kahviloihin, laivalle, sairaalaan, juhlapalvelu- ja matkailuyrityksiin
⦁ Tredu tukee opiskelijoiden yrittäjyyttä monin eri tavoin!
⦁ Jos sinulla on työsuhde tai toimit yrittäjänä, voi suorittaa tutkinnon myös oppisopimuksella
Kaikki Tredun ravintola- ja catering-alan
koulutukset löydät koulutushausta: tredu.fi/koulutukset

Apua hakemiseen saat TreduNavista:
tredu.haku@tampere.fi/ 040 170 5649

www.tredu.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Työelämä