Rauha rakentuu sopimalla, ei sotimalla


Kuva: ”Rauhanliitto haluaa uudelleenrakentaa yhteistyövaraista turvallisuusjärjestelmää. Olemme aloittaneet Common security 2020-luvulle -työn eurooppalaisten rauhanliikkeiden ja muun muassa Ruotsin Olof Palme -keskuksen kanssa”, kertovat Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius ja globaalikasvatuksen asiantuntija Annukka Toivonen

Venäjän hyökkäys Ukrainaan nosti rauhankysymykset suomalaisten mieliin. Rauhanliitto tarjoaa kansalaisille väylän aktivoitua, osallistua keskusteluun, vaikuttaa päättäjiin ja edistää yhteistyövaraista turvallisuutta. 

Mahatma Gandhi sanoi aikoinaan, ettei ole tietä rauhaan vaan rauha on tie. Samaan uskoo Rauhanliitto, joka on rauhankysymysten asiantuntija ja 17 suomalaisen rauhanjärjestön kattojärjestö. 

“Aseilla ei lopulta voi ratkoa konflikteja – vain sopimalla voi saada aikaiseksi kestävämpää rauhaa. Edistämme konfliktien ennaltaehkäisemistä, kampanjoimme aseistariisunnan ja rauhanrakentamisen puolesta sekä osallistumme eurooppalaiseen turvallisuuspoliittiseen keskusteluun”, sanoo toiminnanjohtaja Laura Lodenius. 

Vuonna 1907 perustettu, tsaarin lopettama ja itsenäistymisen jälkeen uudelleen aktivoitunut yhdistys vaikuttaa monella tasolla. Lisäksi se tarjoaa rauhan- ja globaalikasvatusta Rauhankoulussa ja ylläpitää rauhantyön toimintakeskus Rauhanasemaa. 

Rauhanliitto ei näe, että Nato-jäsenyys lisäisi turvallisuutta tai vakautta. Työ turvallisemman ja elinkelpoisen maailman puolesta jatkuu riippumatta siitä, kuuluuko Suomi Natoon vai ei. 

”Venäjän pelote on ydinase, jota ei saisi olla yhdelläkään maalla. Ydinaseuhka pääsi jo unohtumaan monilta ihmisiltä, mutta nyt se uudelleenaktivoitui”, Lodenius jatkaa. 

Rauhaan kasvaa jo nuoresta 

Rauhanliiton Rauhankoulu haastaa nuoria pohtimaan globaaleja kehityskysymyksiä ja rauhaa omassa elämässään sekä maailmanlaajuisella tasolla. Maksutonta koulutusta globaalikasvatuksesta draaman keinoin on tarjolla myös opettajiksi opiskeleville. 

Tutustu: rauhanliitto.fi

Jaa tämä artikkeli


Tulevaisuuden Suomi