Raudasta apua väsymykseen


Raudalla on lukuisia tehtäviä kehossa: rauta edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa ja hapen kuljetusta kehossa, auttaen vähentämään väsymystä ja uupumusta. Lisäksi rauta edistää immuunijärjestelmän ja hermoston normaalia toimintaa. Monella uupumuksen, haluttomuuden tai voimattomuuden taustalla voivat olla ravitsemukselliset tekijät, kuten raudan vähäinen saanti, matala hemoglobiini tai pitkään matalalla oleva varastoraudan määrä, eli matala ferritiiniarvo. Rautaan liittyviä verikokeita pitäisikin käydä ottamassa säännöllisesti.

FinRavinto 2017 tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat rautaa ravinnostaan noin 10 mg. Hedelmällisessä iässä olevien naisten saantisuositus on 15 mg/vrk, vaihdevuodet ylittäneiden naisten 9 mg/vrk ja miehillä 9 mg/vrk. 18-45-vuotiaista naisista vain 3 % saa suositusten mukaisesti rautaa ravinnostaan ja vastaavasti 45-74 -vuotiaista naisista vain puolet. Miehistä 77 % saa rautaa suositusten mukaisesti.

 

Pääasialliset raudan lähteet ovat viljavalmisteet, liha- ja kananmunaruoat, kasvikset ja peruna sekä hedelmät ja marjat. Rautaa saadaan hemirautana lihasta ja ei-hemirautana kasvikunnan tuotteista. Hemirauta imeytyy tehokkaammin, ja C-vitamiini parantaa selvästi ei-hemiraudan imeytymistä. Kasvisruokavalion suosio nousee kaiken aikaa: kun lihan käyttöä ehdotetaan rajoitettavan ravitsemus suosituksissa, samalla hyvin imeytyvän raudan saanti vähenee, jollei lihan tilalla lisätä kalaruokien tai rautaravintolisien käyttöä. Vida Vahva Rauta on Suomessa kehitetty ja valmistettu, vatsaystävällinen ja hyvin imeytyvä rauta- ja C-vitamiinivalmiste.

 

Vida Vahva Nestemäinen Rauta (500ml) on maittava mustaherukan makuinen rautavalmiste sekä Vida Vahva Rauta (50mg) pitkävaikutteinen depotkapseli. Valmisteen rauta on vatsaystävällinen ferrofumaraatti. Vidan rautavalmisteet sopivat kasvissyöjille ja vegaaneille, ja ovat laktoosittomia, hiivattomia, gluteenittomia ja makeuttamattomia.

Lähteet: Timo Kosonen, Leader Foods Oy; Aro ja muut, Ravitsemustiede, 2005; Ravitsemus Suomessa, Finravinto 2017-tutkimus, Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos.

Jaa tämä artikkeli


Terveys