Rakentamisskaalassa koko elämisen kirjo


Vuonna 1978 perustettu Rakennusliike J. Malm tunnetaan Pirkanmaalla. Kangasalalta kotoisin oleva perheyritys on monessa kaupunkikuvan kehitystyöhön liittyvässä mukana.

Mikään ei ole meille liian isoa, mutta ei liian pientäkään. Rakentamisskaalaan kuuluu koko elämisen kirjo”, toimitusjohtaja Mikko Suopanki sanoo.

”Jokainen urakoitsija tekee yhden uimahallin”

”J. Malmin rakentamisen referensseihin lukeutuu monia teollisuus- ja sairaalarakentamisen peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeita sekä erilaisia toimitilamuutoksia sekä asuntorakentamista.

Nyt työn alla, viimeistelyä vailla, on vaativa ja rakennusteknisesti mielenkiintoinen Hervannan uimahallin peruskorjaus. Työ on määrä luovuttaa tilaajalle, Tampereen tilapalveluille, toukokuussa. ”Rakentajapiireissä sanotaan, että jokainen urakoitsija tekee yhden uimahallin”, Suopanki naurahtaa. Hän myöntää, että vuonna 1978 valmistunut Hervannan halli on peruskorjauskohteena vaativa, mutta haasteisiin on pystytty vastaamaan ilman isoja ongelmia ja hyvällä yhteistyöllä tilaajan kanssa. ”Aina, kun rakennetaan maan alle ja maan alla, tulee eteen ennalta arvaamattomia tilanteita”; hän sanoo ja huomauttaa, että vaativassa hankkeessa myös työmaa ja logistiset ratkaisut vaativat tarkan ennakkosuunnitelman.

Kallion sisässä olevan uima-altaan betonirakennetta ei tarvinnut kokonaan purkaa, vaikka käyttö oli jättänyt siihen jälkensä. Rakenne on Suopankin mukaan tehty jo alun alkaen hyvin ja sen ajan tietämyksen mukaan oikein. Uimahallin sisätiloissa säilytetään alkuperäistä tunnelmaa, vaikka kaikki käytännössä tehdään uusiksi. ”Hieno tästä tulee.”

Hallin talotekniikka oli käytännössä tullut tiensä päähän; se uusitaan remontissa täysin. Suopankin mukaan tekemistä helpottavat maanalaiset pysäköintitilat, joiden kautta uusitaan myös hallin ilmastointi ajanmukaiseksi ja tämän päivän vaatimuksia vastaavaksi.

Kuivaketju pitää rakennekosteuden kurissa

Sammon koulun ja päiväkodin rakennus- ja peruskorjaushanke on Mikko Suopankin mukaan yrityksen historian suurin urakkakohde. ”Sammon koulu on hieno kohde, missä myös korostuu yhteistyö kaupungin kanssa”, Suopanki sanoo. Hankkeessa on panostettu ennakkosuunnitteluun; kaikki riskit on pyritty minimoimaan. ”Työmaalla on sisäistetty hyvin kuivaketjutoimintaperiaate”, hän sanoo ja viittaa paljon puhetta aiheuttavaan hyvän sisäilman vaatimukseen sekä teknisesti oikein ratkaistun rakennuksen ilmanvaihdon suunnitteluun ja toteutukseen. ”Oikea ratkaisu lähtee rakentajan näkökulmasta jo rakennusmateriaalien oikeaoppisesta välivarastoinnista”, hän sanoo ja huomauttaa, että kyseessä on myös kansantaloudellisesti merkittävä asia. ”Kerralla oikein tehty maksaa aina itsensä takaisin.”

Rakentamisessa on kyse uuden oppimisesta ja omaksumisesta

”Rakentamisessa on kyse uuden oppimisesta, uuden omaksumisesta”, Suopanki sanoo ja korostaa, että vaikeassa kohdassa ei pidä heittää vanhanaikaisesti kirvestä kaivoon. ”On pysyteltävä kehitysten kärjessä. Ennakkoluuloton ja luova suhtautuminen vie pitkälle.”

Monet rakennusliikkeet ovat siirtyneet projektinjohtourakointiin. J. Malmilla on pidetty kiinni omasta, ammattitaitoisesta henkilökunnasta. Tällä hetkellä palkkalistoilla on 20 toimihenkilöä ja 40 työntekijää. ”Haluamme olla Pirkanmaan halutuin rakennusalan työpaikka. Teemme töitä, että meille halutaan tulla ja olla.” Suopanki myöntää, että kiire on rakennusalan ongelma, eikä siitä välttämättä koskaan päästä kokonaan. Rakennusliike J. Malm pyrkii innovatiivisilla ratkaisuilla välttämään ylenmääräisen kiireen. ”Tämän vuoden alussa otimme käyttöön uuden ohjelmiston, jonka avulla työmaa-aikataulut pyritään päivittämään niin, ettei tavallisessa arjessa tarvitsisi puhua kiireestä. Pyrimme ennakoimaan työmaalla eteen tulevat tapahtumat entistä paremmin.”

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi