Rakennuttajan parhaat vähähiiliset ratkaisut


Rakentamisen hiilijalanjälki on alamme kuuma peruna. Lainsäädännön edetessä, jokaisen rakennushankkeen koko elinkaaren ilmastovaikutukset täytyy arvioida ja minimoida.

Hiilijalanjäljen optimoinnista on tulossa jokapäiväistä tekemistä ja kysyntä vähähiilisille ratkaisuille kasvaa jatkuvasti. 

Kiinteistö- ja rakennusalalla on merkittävä mahdollisuus tehdä määrätietoisia toimia rakennusmateriaalien ja työmaiden päästöjen vähentämiseksi. Lisäksi meidän täytyy vähentää tarvittavan energian määrää ja sen päästöjä lähes nollaan.

Askeleet kohti vähähiilisyyttä 

  1. Aseta selkeät, asteittain kiristyvät tavoitteet omien rakennushankkeidenne hiilijalanjäljelle. Päästöjä tulisi pienentää nykytilasta vähintään -20 % vuoteen 2025 mennessä ja -50 % vuoteen 2030 mennessä. 
  2. Laske hiilijalanjälki kaikissa hankkeissa ja tunnista mistä suurimmat päästöt syntyvät. Etsi sen jälkeen aktiivisesti parempia ratkaisumalleja päästöjen pienentämiseen ja kasvata oman organisaatiosi osaamista. 
  3. Kerro avoimesti hankkeidesi hiilijalanjälki ja parhaat uudet ratkaisut. Viesti omien hankkeidesi vaikutuksista. 
  4. Tulevaisuudessa toteuta vain hankkeita, jotka ovat linjassa asettamiesi päästövähennystavoitteiden kanssa – viimeistään nyt on aika siirtyä puheista tekoihin. Seuraa ja ohjaa järjestelmällisesti hankkeiden päästöjä ja vaadi vähähiilisiä ratkaisuja suunnittelijoilta ja urakoitsijoilta. Kun olet tunnistanut toimivat ratkaisut päästöjen vähentämiseksi, ota ne systemaattisesti käyttöön. 

Kuvassa: Lauri Tähtinen Green Building Council Finland 

Jaa tämä artikkeli


Infrastruktuuri Rakentaminen 2021