Uusi kaupunki vanhalla historialla


Kun Tammisaaren ja Karjaan kaupungit sekä Pohjan kunta yhdistettiin vuonna 2009, syntyi elävä kaksikielinen kaupunki todella vanhalla historialla. Selkeät paikallisidentiteetit ovat rikkaus.

”Tammisaaressa on maamme parhaiten säilyneitä keskiaikaisia puukaupunkirakenteita. Yhdistystoiminta on vilkasta, lähiruokaa löytyy ravintoloiden listoilta ja kulttuuria ja tapahtumia riittää. Karjaa on rautateiden solmukohdassa, josta on loistavat yhteydet sekä pääkaupunkiseudelle että Turkuun”, kertoo kaupunkisuunnitteluarkkitehti Simon Store.

”Karjaalla on myös huomattavan paljon funkkisrakennuksia. Siellä on Suomen suurin tihentymä yksityisiä kohteita, ns. sokeripalafunkkista, mutta modernia arkkitehtuuria näkyy myös useissa julkisissa rakennuksissa.”

Kaupungin kehityspäällikkö Jennifer Gammals muistuttaa Billnäsin, Fiskarsin ja Mustion ruukkialueiden tärkeydestä Raaseporin identiteetille.

”Fiskars on jo vahvasti brändätty ja sen lähiruoka-messut ovat lunastaneet paikkansa, vahvasta taideelämästä puhumattakaan. Luontoturismi on meille tärkeää ja suuri saaristoalue kylineen tekee Raaseporista myös suositun mökkikunnan.”

Pendelöintiä, omavaraisuutta ja Sisua

Raasepori vetää puoleensa etätyöntekijöitä ja yrityksiä hyvällä sijainnillaan ja dataverkollaan.

”Valokuituverkko rantautuu Hangossa ja kulkee tästä läpi sisämaahan. Sen ympärille on rakentunut Hanko Dataparks- projekti ja siihen liittyvä HRR*-portaali. Kilpailuetu syntyy eteläisestä sijainnista, valokuituverkon infrasta, ja sen lisäksi sähkön saanti on hyvin turvattu”, kertovat Gammals ja Store. ”Meiltä pääsee millisekunneissa Keski-Eurooppaan.”

”Maa-alueet Hangosta Inkooseen asti ovat valmiina ja sinne halutaan ulkomaisia toimijoita ja palvelinkeskuksia. HRR- sivusto toimii markkinointikanavana ulkomaisille sijoittajille”, Gammals sanoo.

Alueella on paljon metalliteollisuutta ja kuluttajatuotteisiin perustuvaa erityisosaamista ja teollisuutta, mainittakoon esimerkiksi Fiskarsin sakset, metalliverkoistaan tunnettu Tammet ja Sisu-auto. ”Tämä on hyvin omavarainen seutu monien erityisalojen kautta, Store painottaa.

Uusi taidemuseohanke käynnistyi arkkitehtuurikilpailun kautta

Kutsukilpailun ja museohankkeen takana on Albert de la Chapelle- säätiö. Säätiö lahjoittaa museon Raaseporille ja se rakennetaan Tammisaaren keskustaan kivenheiton päähän vanhasta Raatihuoneentorista.

Uuteen rakennettavaan museoon sijoitetaan säätiön omat taidekokoelmat ja se tulee osaksi ”Kulttuurikorttelia”. Läheisyydessä sijaitsevat EKTA museo ja taidekeskus Elverket yhdistyvät sekä toiminnallisesti että rakenteellisesti yhdeksi kulttuurikeskukseksi.

Rakennuksesta toivottiin tulevan mahdollisimman huomiota herättävä – taideteos itsessään.

Näillä sivuilla kannattaa käydä:
www.visitraseborg.com/fi/hanko-raseborg.com

Jaa tämä artikkeli


Alueellinen kehitys, julkiset rakennukset Artikkeli