Puumala – sydämesi valinta


Puumalansalmi yhdistää eteläisen ja pohjoisen Saimaan vesireitit ja palveleva Puumala onkin täydellinen huoltopysäkki veneilijälle. “Puumalan sataman fiilis on kesäisen hyväntuulinen ja välimerellinen”, kuvaa Tuula Vainikka, Puumalan kunnan markkinointipäällikkö. 

Puumalansalmen sillan pilkottaessa niemen takaa, taivas yleensä selkenee ja on syytä kiireesti vähentää vaatetta”, Vainikka muistelee venemessupalautetta vuosien takaa. Aurinkoisessa satamassa on oiva tilaisuus nauttia paikallisia herkkuja kuten Kalakontin ja Poijun vastapyydettyä kalaa tai Haapasalon hatsapureja. Ravintola Satamasta saa monipuolisen veneilijän aamupalan ja jos jälkkärille on tilaa, kannattaa pistäytyä uudessa jäätelöbaari Minetissä, lettukioskilla tai kuohuviinibaari Kuplivassa. 

Peruspalveluita ovat Nesteen veneasema, septi, juomavesi, sauna, wc:t ja pyykkitupa. Kukonaskeleen päässä ovat myös ruokakaupat, apteekki ja muut erikoisliikkeet. 

Paitsi kesäkansa ja varvastossujen kiireetön läpse, tunnelmaa luovat sataman live-musiikki lauantait 18.6-30.7. klo 11-13. Jos lekottelu veneen kannella puuduttaa, Puumala on täynnä kesätapahtumia teatterista konsertteihin, liikuntaan ja leireihin. Poimi omasi kesän viikko-ohjelmasta ja verkkosivuilta. 

Oletko jo vieraillut Saimaa Geopark -kohteissa? 

UNESCO Global Geopark -statuksen saanutta Saimaa Geoparkia ei kannata ohittaa. Vaihtelevan saaristoinen maisema jylhine kallioineen, mäntymetsineen ja kapeine reitteineen on koettava. Tässä muutama geokohdevinkki veneilijöille: 

  • Lohkaremaastoisesta Sahanlahdesta löytyy hulppea vierasvenesatama, Saimaa Gastronomy -kattauksia, makasiiniin musiikki-iltoja ja kesäteatteria– unohtamatta jännittäviä luolia. 
  • Rokansaaressa on geologisten kohteiden, sodanaikaisten vallihautojen lisäksi upeita hiekkarantoja sekä useita hienoja sisälampia. 
  • Legendaarinen Pistohiekka ja Lietveden maisemat vievät jalat alta. Pistohiekalla avautuu uusi ravintola-ja saunamaailma kesällä 2022. Alueelle rakentuu myös leirintäalue ja muita palveluja. 
  • Idyllisellä Liehtalanniemen museotilalla pääsee rapsuttelemaan lampaita ja ruokkimaan kanoja. Luontopolulla voi nauttia vehreästä luonnosta tai reippailla ravintola Niinipuun tunnelmalliselle vintille Emännän pitopöydän -herkkujen ääreen. 

www.saimaageopark.fi

Vinkki nostalgianälkään: 

Nestorinrannassa on saanut alkunsa Junnu Vainion kappale Vanhojapoikia viiksekkäitä, joka kertoo paikallisesta, viulua soittaneesta Nestori Reposesta. Kahvilan herkullisia lettuja nauttiessa voi ihastella maisemia sekä tervehtiä norppaa ja Nestori Miikkulaisen patsasta. 

Puumalan satamat löydät osoitteesta www.veneilysaimaa.com ja matkailupalvelut www.visitpuumala.fi sekä venehotellit https://puumala.fi 

Jaa tämä artikkeli


Matkailu Vapaa-aika