Puu on nykyajan vihreä timantti


Kuva: ”Metsä on meillä suomalaisilla kaikessa mukana. Puuta voidaan käyttää niin rakentamisessa kuin nanoselluloosana, esimerkiksi lääkkeissä ja elintarvikkeissa”, sanoo Suomen Metsäyhdistyksen toiminnanjohtaja ja Metsien Suomen hankkeesta vastaava Kirsi Joensuu. 

”Ympäristöystävällisemmät puupohjaiset tuotteet korvaavat fossiilisia raaka-aineita ja toimivat hiilivarastoina koko elinkaarensa ajan”, Suomen Metsäyhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Joensuu sanoo. 

Puu on suomalaisille tuttu materiaali, mutta harva tulee ajatelleeksi, miten monenlaisia tuotteita puusta osataan Suomessa valmistaa. Markkinoilta löytyy puupohjaisena muun muassa kipsi, vaatteita ja kesäherkku jäätelö, jossa hyödynnetään stabilointiaineena karboksimetyyliselluloosaa eli CMC-sellua. 

”Puu on nykyajan vihreä timantti. Kotimainen osaaminen tarjoaa ratkaisuja maailman polttaviin ongelmiin”, sanoo Suomen Metsäyhdistyksen toiminnanjohtaja ja Metsien Suomen hankkeesta vastaava Kirsi Joensuu. 

Power supply plugged into an electric car during charging city

Puupohjaiset tuotteet varastoivat hiiltä itseensä koko elinkaarensa ajan ja korvaavat fossiilisia raaka-aineita. Tulevaisuudessa esimerkiksi sähköauton akussa käytettävä, puupohjainen anodimateriaali voi korvata Kiinassa louhitun, uusiutumattoman grafiitin. Anodimateriaalia tarvitaan yhdessä akussa jopa lähes sata kiloa. 

”Käytetäänpä puuta sitten akuissa, pitkäikäisissä puurakennuksissa tai lyhytikäisissä hygieniatuotteissa, raaka-aineena se on ennen muuta uusiutuvaa. Samalla kasvava metsä sitoo jatkuvasti hiilidioksidia”, Joensuu sanoo. 

”Puupohjaisten tuotteiden etuja ovat myös esimerkiksi tekstiileissä valmistusprosessin vähäisempi kemikaalien ja veden kulutus verrattuna perinteisiin raaka-aineisiin”, hän jatkaa. 

Joensuu muistuttaa, että puupohjainen muovi myös vähentää fossiilisen mikromuovin määrää luonnossa. 

Puupohjaista, läpinäkyvä pakkausmateriaalia tuskin erottaa perinteisestä fossiilipohjaisesta kääreestä.

”Jo nyt uudet ympäristöystävällisemmät puumuovit korvaavat fossiilisia muoveja esimerkiksi sämpylän kääreenä huoltoasemalla ja yrttien pakkauksina ruokakaupoissa.” 

Monia uusia puutuotteita valmistetaan metsäteollisuuden sivuvirroista. Suomessa alan vastuullisuuden takaavat metsälaki, metsänhoidon suositukset sekä PEFC- ja FSC- sertifikaatit. 

”Suomessa metsä aina uudistetaan. Joka vuosi metsiin istutetaan 150 miljoonaa taimea. Talousmetsän luonnonhoidolla turvataan metsien monimuotoisuutta jättämällä muun muassa tekopökkelöitä ja lahopuuta”, Joensuu sanoo. 

Lue lisää: metsiensuomi.fi

Kuvat: Suomen Metsäyhdistys ja Shutterstock 

Jaa tämä artikkeli


Tulevaisuuden Suomi