Punkalaitumella vallitsee vahva yhteisöllisyys


Pirkanmaan lounaislaidalla sijaitseva Punkalaidun tunnetaan ihmisen mittaisena kuntana, jossa luonto on lähellä. 

Kun punkalaitumelaisilta kysyttiin asukaskokemus-tutkimuksessa hyviä puolia omasta kunnasta, listalle nousi monta asiaa. Asukkaat kokevat Punkalaitumen turvalliseksi paikaksi asua, jossa pystyy voimaan hyvin. Viihtyisässä asuinympäristössä lasten ja nuorten on hyvä kasvaa. Laaja valokuituverkko mahdollistaa etätyön. 

Veto- ja pitovoimaa lisäävät myös uusi hirsinen päiväkoti sekä uudet yläkoulu- ja lukiotilat. 

”Kuntaan muuttaa vuosittain toista sataa ihmistä, jotka hakevat luonnon rauhaa, turvallisuutta ja helposti saavutettavia peruspalveluita. Lisäksi meillä vallitsee vahva yhteisöllisyys, sillä paikalliset seurat ja yhdistykset järjestävät paljon erilaisia tapahtumia. Täällä maaseudulla on ylellistä asua”, kertoo kunnanjohtaja Tuija O jala. 

Harrastuksia löytyy kattavasti kaikenikäisille. Kunta tarjoaa reilusti yli 2700 asukkaalleen maksutta esimerkiksi kuntoliikuntaryhmiä, lasten palloilu- ja temppukerhoja, seinäkiipeilyä ja taidepajoja. Porttikallion urheilu- ja ulkoilualuetta kehitetään koko ajan entistä monipuolisemmaksi koko perheen retkikohteeksi. 

Paikkakunnalla sijaitsee Koiramäki-kirjojen esikuvana toiminut Yli-Kirran maatalousmuseo. Kirkonseudun vaikuttavan kulttuurimaiseman muodostavat jokivarren avointa viljelymaisemaa seurailevat tiet, talonpoikaistilat sekä kirkko, pappila, työväentalo ja kansakoulu. 

Tarjolla tontteja edulliseen hintaan 

Eri puolilla Punkalaidunta on tarjolla edullisia omakotitalotontteja. Esimerkiksi luonnonkauniilla Saunaojan omakotialueella on myynnissä 1600–3000 neliömetrin kokoisia tontteja, joiden neliöhinta vaihtelee sijainnista riippuen yhdestä kolmeen euroon. 

”Osaksi 2010-luvulla rakennetulla alueella on jo infra, joten rakentamaan pääsee nopeasti. Talon rakentaminen ei kaadu ainakaan tontin hintaan”, sanoo elinvoimaluotsi Aki Mikkola. 

Punkalaitumen keskustaajamaan palvelujen välittömään läheisyyteen Penttilän alueelle on kaavoitettu 27 erillispientalon ja 58 siirtolapuutarhamökin alue. Talotontit ovat kooltaan 2000–2500 neliömetriä. Mikkola kertoo, että kunnallistekniikka ja alueen kulkuyhteyksien sekä muun muassa puistojen rakentaminen alkaa, mikäli alue herättää kiinnostusta potentiaalisissa rakentajissa. 

Panostusta kiertotalouteen sekä tuuli- ja aurinkoenergiaan 

Yksi Punkalaitumen isoista hankkeista on Kanteenmaan kiertotalousklusteri. Hankkeen tavoitteena on muun muassa luoda toimijaverkosto, johon kuuluu alueella jo toimivat yritykset, lähialueen maatalousyrittäjät, alan yhdistykset ja kiinnostuneet kuntalaiset. Verkostoon etsitään uusia toimijoita bio-, energia-ja kiertotaloussektoreilta. 

Alue sijaitsee valtatie 2:n varressa logistisesti hyvällä paikalla, jonne pääsee Helsingistä 1,5 tunnissa, Turusta tunnissa ja Tampereelta reilussa tunnissa. 

”Kanteenmaan biovoimalaitosta päivitetään tehokkaammaksi, ja Isosuolle nousee tuulipuisto. Lisäksi etsimme paikkaa aurinkovoimapuistolle”, Mikkola listaa tulevia töitä. ”Kunta kehittää koko ajan elinvoimaansa pito- ja vetovoimaa unohtamatta.” 

Lue lisää: www.punkalaidun.fi

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä pirkanmaa