PULLONPALAUTUS ON TÄRKEÄ OSA HYVÄÄ KAUPASSAKÄYNTIKOKEMUSTA


TOMRAn missio on johtaa kiertotalouden resurssivallankumousta. 

Muovijätteen määrä on havahduttanut maailman miettimään keinoja maapallon pelastamiseksi ja jätteen ympäristövaikutusten vähentämiseksi. TOMRA, maailman johtava palautusjärjestelmien valmistaja, on ongelman ratkaisun ytimessä: sen laitteiden kautta otetaan vastaan yli 40 miljardia juomapakkausta vuodessa yli 60 maassa eri puolilla maailmaa. Clean Loop-kierrätyksen kautta palautetuista juomapakkauksista saatu materiaali on puhdasta ja voidaan käyttää uusien, vastaavien tölkkien ja muovipullojen valmistukseen. 

”Kaupalla on merkittävä rooli juomien myynnissä ja tyhjien juomapakkausten kierrätyksessä. Kiertotaloudessa on kuitenkin kyse arvo- ja toimintaketjusta, jossa jokaisen lenkin, lainsäädännön, tuotannon, kaupan ja loppukäyttäjän,on ymmärrettävä käytetyn tuotteen arvo”, Tomran Suomen toimitusjohtaja ja Pohjois-Euroopan toiminnoista vastaava johtaja Lauri Kangaslahti sanoo. Hän toteaa, että suomalaiset eivät suinkaan tule tässä takamatkalta: Suomi ja muut pohjoismaat ovat edelläkävijöitä pantillisissa kierrätysjärjestelmissä; kierrätysaste on yli 90 prosenttia. ”Näin korkeiden lukujen saavuttaminen on mahdollista vain, kun kierrätys tehdään kuluttajalle helpoksi ja vaivattomaksi.” 

TOMRA R1 MULLISTI PULLONPALAUTUKSEN 

Ensimmäinen esimerkki helppoudesta ja vaivattomuudesta on nyt vuoden verran Vantaan K-Citymarket Tammistossa palautuspulloja ahminut TOMRA R1-automaatti. ”R1 on pullonpalautuksen suurin mullistus 20 vuoteen”, Kangaslahti sanoo ja toteaa järjestelmän nousseen nopeasti kansansuosikiksi ja eräänlaiseksi kaupan asiakasmagneetiksi. R1-automaatteja on jo kolmisenkymmentä eri puolilla Suomea ja ne kaikki ovat heti käyttöön tullessaan nostattaneet kaupan asiakkaiden kierrätysintoa. Vuoden 2020 aikana Suomessa palautettiin noin kaksi miljardia juomapakkausta ja tänä vuonna palautusten määrä jatkaa tasaista kasvuaan. ”Jo yhden prosentin kasvu tarkoittaa huimaa kasvua palautusten kappalemäärissä”, Kangaslahti sanoo. Hän muistuttaa, että muovi on toimiva ja tarpeellinen pakkausmateriaali myös tulevaisuudessa. 

Keskeistä on, että muovi kierrätettäisiin yhä tehokkaammin ja arvokas materiaali saataisiin uusiokäyttöön. ”Tomran missio on johtaa kiertotalouden resurssivallankumousta.” 

SATSAUS KIERRÄTYKSEEN ON SATSAUS KAUPAN ALAN TULEVAISUUTEEN 

TOMRA R1 ”multi-feed” -automaatti on helppokäyttöinen ja nopea.Tyhjien juomapakkausten palauttaminen on vaivatonta: R1 nielaisee kerralla yhteensä yli sata muovipulloa ja tölkkiä. Palautustapahtuma on monin verroin aikaisempaa nopeampi, sillä asiakas voi sananmukaisesti kaataa koko kassillisen R1:n kitaan kerralla; siististi, käsiään likaamatta. 

Tilastojen mukaan kierrätettävää on keskimäärin joka neljännellä asiointikerralla. ”Mitä sujuvampaa, vaivattomampaa ja siistimpää palauttaminen on, sitä useampi palauttaa tyhjät juomapakkaukset muun kaupassakäynnin yhteydessä”, Kangaslahti sanoo. Hän toteaa, että satsaus kierrätykseen on satsaus koko kaupan alan tulevaisuuteen: ”Päivittäistavarakauppa on kiertotalouden solmukohta. Helpot ja toimivat kierrätysjärjestelmät ovat paitsi konkreettinen vastuullisuusteko, myös tärkeä osa hyvää asiakaspalvelua.”

Tutustu tarkemmin: www.tomra.com

Jaa tämä artikkeli


Kaupan Alan Tulevaisuus