Puhtaan energian suunnannäyttäjä


”Toimitamme puhtaan energian ratkaisuja ja profiloidumme kumppanina. Näemme itsemme edelläkävijänä, sillä erotumme kilpailijoista mm. ”Lead”-ratkaisujen alueella, missä meillä on aivan uudenlaista ja erilaista tarjontaa”, taustoittaa KPA Uniconin digitaalisten palvelujen tuotepäällikkö Joni Räsänen.

Hän viittaa ”kapasiteettia palveluna” eli CaaSiin, jossa asiakasyritykset voivat ostaa ainoastaan esimerkiksi jonkin laitoksen kapasiteettia, eikä koko puhtaan energian ratkaisua.

”Me mahdollistamme yhdessä kumppanien kanssa laitoskapasiteetin. Loppuasiakas maksaa vuosimaksua tai maksaa laitoksen tuottamasta energiasta ja tuo halutessaan polttoaineen itse”, mainitsee Räsänen.

Ilmasto ja IoT

”Toimimme globaalisti, mutta aina paikallisesti. Haluamme toimia kaikissa maissa hyvin samalla tavalla ja olla se asiakkaan paras ja luotettavin kumppani. Onpa sitten kyse huoltotöistä, uuslaitostoimituksista, uusista ratkaisuista tai jatkuvan palvelun operointityöstä.”

”Kun puhutaan ilman puhtaudesta ja kaikenlaisista saasteista, on se hyvin ajankohtaista ympäri maapallon. Pitkä kokemus ja yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa sekä teknologia ovat vaikuttaneet siihen, että halutaan ja voidaan saavuttaa aina vaan puhtaampia tuotantoratkaisuja”, kertoo Räsänen.

KPA Uniconilla on oma digitaalinen palvelualusta, jota on kehitetty jo kymmenen vuoden ajan. Yritys on siitä asti erottunut teollisen internetin osaajana, IoT:n pioneerina, joka tänä päivänä käsittelee noin 30 miljoonaa mittausarvoa tai muutosta vuorokaudessa omissa tietojärjestelmissään.

”Tämän datamäärän avulla, me haluamme tuoda uusia innovaatioita ja ratkaisuja käyttöön, jotka helpottavat operaattoreiden työtä. Lisäksi valjastamme tietoa liiketoiminnan päätöksentekoon johdolle, joka suunnittelee mm. laitosten toimintakapasiteettia pidemmällä tähtäimellä.”

Paljon vartijana

Digitaalisten palvelujen yksikössä Räsänen tiimeineen kehittää jatkuvasti digitaalista palvelualustaa ja sen päälle uusia työkaluja. Erilaisten tietojen ja arvojen yhdistettävyys on parantunut yrityksen digialustan kehitystyön myötä.

Tietoa jalostetaan ja rikastetaan helppolukuiseen ja ymmärrettävään muotoon, avataan käyttöön monille eri sidosryhmille ja kytketään liiketoimintalukuihin.

Digitaalinen alusta on käytössä laajasti, mutta kehitystyö jatkuu ja visio on tulevaisuudessa. Yrityksen strategia ja siitä johdettu digitaalinen ”roadmap” kartoittaa tulevaisuutta kolmiportaisesti jopa 10 vuoden päähän.

”Laitteet ja laitokset itsessään alkavat tehdä ihmisten tekemiä töitä ja se taas vapauttaa ihmiset paljon tuottavampaan ja luovempaan työhön”, Räsänen visioi teollisen internetin mahdollisuuksista tulevaisuudessa.

”Puhutaan paljon tekoälystä ja koneoppimisesta sekä siitä, että laitteet tai laitokset pystyisivät antamaan päätösehdotuksia ja keskustelemaan keskenään. Ennakoiva kunnossapito on jo käytössä meidän järjestelmässämme. Tulevaisuuden visiona on kehittää järjestelmää ”selfserving-tasolle”, silloin laitteet huoltaisivat ja korjaisivat jo itseään, ennen huoltoilmoitusta.

KPA Unicon

• Puhtaan energian ratkaisut -kumppani

• Päätoimipaikka Pieksämäellä, 8 toimipistettä Suomessa

• Tytäryhtiöt Venäjällä, Chilessä, Ranskassa, Kroatiassa ja Iso-Britanniassa

• Yhtiö elää vahvan kasvun vuosia, tänä vuonna toteutuu solmittuja kauppoja ja uusia isoja yhteistyökuvioita mm. Ranskassa ja Chilessä

• Realistinen liikevaihtotavoite 100 miljoonaa, 2019

www.kpaunicon.com/fi/

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Teollisuus