PÖLYTÖNTÄ PARASTA


Festool-aluemyyjä Ville Kujala muistuttaa, että nykyään on mahdollista hyödyntää myös Festool Business Lease-konseptia, jolloin siirtyminen arvokkaampien, tiukemman pölyluokituksen imuireihin helpottuu. 

Pölytön työskentely on tänä päivänä itsestäänselvyys. Ja terveellinen työskentely on pölytöntä. Sekä rakennusalalla että puuteollisuudessa kriteerit tiukentuvat Suomessa ja maailmalla samalla kun pölyn-poistojärjestelmät kehittyvät huimaa vauhtia helppoudessaan sekä tehokkuudessaan. 

Festool-pölynpoistojärjestelmät ovat testattu (TNO*) ja luokiteltu korkeimmalle tasolle puu- ja maalausalan työkalujen sarjassa. Ala on kehittynyt suurin harppauksin 20 vuodessa ja Festool tunnetaan pölynpoiston pioneerina. 

Kokonaisvaltainen kehitystyö 

”Imuripuolihan on ollut todella hyvää jo pitkän aikaa, mutta koko ajan kehitetään sitä, mitä siihen liitetään. Työkonetta kehitetään rinnalla ja me puhumme silloin järjestelmäimureista”, kertoo pitkän linjan ammattilainen, aluemyyjä Ville Kujala. 

Pölyttömyyteen on jo totuttu ja alan edelläkävijältä myös vaaditaan paljon. Esimerkiksi puusepille kehitetty ja muokattu uusi Festool-hiomalautanen reikineen ja hienoine sivuheittoineen ottaa pölyä talteen jopa lautasen ulkopuolelta noin 2 cm säteeltä. Välillä nämä tuotekehittelyt ällistyttävät meikäläisenkin, sanoo Kujala. 

Uusinta uutta CLEANTEC-järjestelmäimureille on Bluetooth-moduuli lisävarusteena. Käynnistys ja sammutus onnistuu kauko-ohjauksen avulla ja imurin voi käynnistää suoraan myös akkutyökalun kautta. Ammattilaiset ovat olleet innoissaan tästä mahdollisuudesta. ”Tämmöistä olen odottanut jo pitkän aikaa!” 

Terveys ja pölyluokat 

Asia on ihan kansantaloudellisestikin mitattuna hyvin tärkeä. Tutkimuksen (EU-OSHA*) mukaan työympäristöjen turvallisuuteen ja terveellisyyteen sijoitettu euro tuottaa 2,2 euroa takaisin. 

”Kun miehiä kuuntelee kentällä, niin kyllä sieltä nousee se oma terveys kaiken edelle”, vastaa Ville kysyttäessä pölyttömän työskentelyn ydintä. 

Ja terve työntekijä on ensiarvoisen tärkeä yrityksille. Noin 20 % työntekijöistä siirtyy varhaiseläkkeelle terveyssyistä EU:n alueella. 

Pölynpoiston ohje- ja raja-arvot ilmoitetaan pölyluokissa L (low), M (medium) ja H (high) H:n ollessa luokka erikoisimureille, jotka ovat suunniteltu sairauksia ja syöpää aiheuttaville pölylaaduille kuten asbestille. 

L-pölyluokkaan kuuluvat imurit ovat käytössä laajalti, mutta kriteerit tiukentuvat Euroopassa koko ajan ja lait ja asetukset luovat paineita luokituksiin ja niiden nostoille. 

Sairaalat ovat edelläkävijöitä omista tarpeistaan johtuen, mutta nyt myös koulut Suomessa ovat ymmärtäneet luokitusten tärkeyden. 

”Meillä on asiakkaina kouluja, jotka valitsevat suoraan parasta mitä löytyy eivätkä ota mitään riskejä oppilaiden turvallisuuden suhteen.” 

*TNO on alankomaalainen tieteelliseen tutkimukseen keskittyvä järjestö, jossa työskentelee yli 2600 eksperttiä innovatiivisten ja kestävän kehityksen teknologioiden parissa. 

*EU-OSHA, European Agency for Safety and Health at Work, pyrkii parantamaan työympäristöjen turvallisuutta ja terveyttä.

Jaa tämä artikkeli


Rakentaminen 2021