POLIISISTA, PÄIVÄÄ!


Työtä, jolla on merkitys. Organisaatio, jossa voi tehdä monta uraa. Etuoikeus saada auttaa ihmisiä. 

”Yhä elää mielikuva, että hyvä poliisi on 180-senttinen roteva mies. Poliisin työ on monenlaista, ja eri tehtävissä vaaditaan erilaisia ominaisuuksia.” Talousrikostutkija Johanna Nurmi

Jykevä pihakoivu on mennyt poikki, kun auto on runnonut sen läpi ennen päätymistään seinään. 

”No niin, poliisista päivää. Sinäkö olit kuskina?” 

Nainen tuijottaa minua lasittuneella katseella ambulanssista ja mutisee. Pupillit ovat nuppineulan kärjen kokoiset ja kädet tärisevät. Ensihoitaja pudistaa päätään. 

”Ei olla saatu mitään kontaktia, ei ole varmaa tietoa mitä on vetänyt.” 

Yhtäkkiä naisen katse terävöityy. Hän kysyy minulta kirkkaalla äänellä: 

”Miten sä voit olla poliisi, kun sä olet noin lyhyt?” 

Monenlaisia tehtäviä monenlaisille tekijöille 

Vanhemman konstaapelin Johanna Nurmen kertomus on hänen tekstistään Liian lyhyt poliisiksi, joka sisältyy Poliisiammattikorkeakoulun valintakoekirjaan. 

”Tiesin aina haluavani rikostutkijaksi. Aloitin poliisiopinnot 41-vuotiaana. Sen, minkä ehkä nuorempiin kollegoihin verrattuna häviän nopeudessa, voitan elämänkokemuksessa.” Lapsirikostutkija Anrit Kalek

Poliisikoulutukseen ei ole pituusrajaa, eikä Johannan 157-senttinen varsi ole noussut esteeksi talousrikostutkijan työssä. Erilaisissa tehtävissä tarvitaan erilaisia ominaisuuksia. 

Ikärajaakaan ei ole. Nelikymppisenä Poliisiammattikorkeakouluun hakenut Anrit Kalek kertoo ratkaisun olleen hänelle ainoa oikea.

Alanvaihtajia on poliisissa paljon: merkityksellinen työ houkuttaa, ja erilaisille osaamisille on tarvetta. 

Poliisin ennalta estävän työn ryhmässä työskentelevä Daniel Kalejaiye kommunikoi päivittäin TikTokissa ja muilla somekanavilla yli 155 000 ihmisen kanssa.

Poliisi toimii siellä, missä kansalaiset ovat. 

”Nettipoliisina kohtaan nuoria heidän keinoillaan ja pyrin esittämään asiat tavalla, jonka he ymmärtävät”, Daniel kuvailee. 

Kaikki poliisit saavat ensin peruskoulutuksen eli opiskelevat poliisi (AMK) -tutkinnon.

Se antaa kelpoisuuden perustehtäviin sekä valvonta- ja hälytystoiminnassa että rikostutkinnassa.

”Nuorilla on harvoin tilaisuutta keskustella poliisin kanssa neutraalisti, ilman että syyn on joku negatiivinen asia. Nettipoliisina huomaan, että keskustelulle on tarvetta.” Nettipoliisi Daniel Kalejaiye

Erikoistuminen vaikkapa talousrikostutkintaan tai moottoripyöräpoliisiksi tapahtuu työssä erilaisten jatko- ja täydennyskoulutusten kautta. 

Lue lisää poliisin ammatista ja poliisikoulutuksesta: polamk.fi. 

Danielin, Johannan, Anritin ja 15 muun tarinat työstään poliisissa voit lukea kirjasta ”Kun isolla kengällä astuu, jää iso jälki”.

Kirja on luettavissa ja kuunneltavissa maksutta. Lisätiedot: polamk.fi/valintakoekirja. 

Jaa tämä artikkeli


Turvallisuus