PIHOJA SUUNNITELLAAN TALVELLAKIN


Oman pihan kunnostaminen on monelle ajankohtaista keväällä, kun lumet sulavat ja piha muistuttaa olemassaolostaan. Yhä useampi luottaa ammattisuunnittelijan apuun, jolloin pihan ongelmat saadaan kerralla ratkottua. Osaava suunnittelija kertoo ratkaisut viihtyisän, kestävän ja asukkaiden tarpeisiin parhaiten soveltuvan pihaan. Ammattilainen osaa myös luoda pihaan toimivan tilanjaon sekä sijoittaa kasvit niille parhaiten sopivalle paikalle. Vuosittain kuluttajien yhteydenotot pihasuunnittelun suhteen sijoittuvat loppukeväälle ja kesälomien alkuun, vaikka työtä tehdään ympäri vuoden. Sesongin ulkopuolella saat ammattilaisen apuun nopeammin kuin kesän kiireisimpinä kuukausina. 

ALKUVUOSI ON HYVÄ AIKA KÄYNNISTÄÄ SUUNNITTELU

Rakentaminen tapahtuu sulan maan aikana, jonka myötä suurempien suunnitteluprojektien määräajat osuvat touko-kesäkuun vaihteeseen. Tämän takia suunnittelijan kalenteri voi olla alkukesästä melko täynnä, jolloin jokaiselle nopealla aikataululla tulevalle yksityispihan suunnittelupyynnölle ei välttämättä löydy aikaa. Kun tilaat suunnitelman nyt, olet etulyöntiasemassa niihin, jotka muistavat pihan olemassaolon vasta lumien lähdön jälkeen. Kevääksi valmistuvan suunnitelman kanssa pääset toteuttamaan pihaasi jo tulevana kesänä. Pihasuunnitelmaan kuuluvan kasvi- ja määräluettelon kanssa on helppo tehdä materiaalihankinnat pihan kunnostusta varten. Suunnittelija osaa myös valita tontin olosuhteissa parhaiten viihtyvät kasvilajit, jolloin vältyt virheostoksilta puutarhakaupassa. 

UUTTA KOTIA RAKENTAMASSA?

Omakotiasumisen uudisrakentaminen käy edelleen vilkkaana. Rakentamisprosessissa huomio keskittyy helposti pelkästään talon ympärille, jolloin pihan yksityiskohtien ja toimintojen ajattelu saattaa jäädä taka-alalle. Monilla pihasuunnittelu tuleekin mieleen vasta siinä vaiheessa, kun talo on valmis. Fiksu rakentaja ottaa pihasuunnittelijan mukaan kuitenkin jo rakentamisprojektin alkaessa, sillä suunnittelijalta saa vinkkejä muuhunkin kuin kasvilliisuuteen ja oleskelualueisiin. Ammattitaitoinen pihasuunnittelija osaa ottaa kantaa esimerkiksi rakennusten optimaaliseen sijoitteluun tontilla valo-olosuhteisiin ja maastonmuotoihin nähden. Kun pihan rakentamista mietitään jo talourakan alkuvaiheessa, säästytään myös monesti huomattavilta lisäkustannuksilta, kun pihan maastonmuotoilu tehdään samaan aikaan talon perustuksien kanssa. Tällöin tontilla ei tarvita suuria koneita kahteen kertaan. Ja mikä tärkeintä – kun uuteen kotiin on päästy muuttamaan, niin ikkunasta näkyy valmis ja viihtyisä piha tyhjän tontin sijaan!

Kirjoittaja Henna Väisänen, maisemasuunnittelija Löydä lähistölläsi toimiva pihasuunnittelija osoitteesta www.maisemasuunnittelijat.fi

Jaa tämä artikkeli


Asuminen Rakentaminen