Pietarsaaressa yhdistyvät luonnonkaunis saaristo ja vanhan kaupungin tunnelma


Sijainti Merenkurkun upeassa ympäristössä ja pitkä historia tekevät Pietarsaaresta kiinnostavan kohteen veneilijälle. Vierasvenesatamat vanhan kaupungin kupeessa ja Mässkärin saarella palvelevat veneilijöitä, molempien ympäristössä on paljon nähtävää ja koettavaa. 

Pietarsaari on mielenkiintoinen kesäkaupunki, joka on helppo ottaa haltuun vaikka kävellen kompaktin kokonsa takia. Sillä on pitkä historia osana suomalaista merenkulkua ja esimerkiksi sen tunnelmallinen vanha kaupunki Skata rakentui 1700-luvulla merimiesten kaupunginosaksi. 

– Lisäksi Pietarsaari tunnetaan puistojen kaupunkina. Meillä on kaksi erityisen ainutlaatuista puistoa; kasvitieteellinen puutarha Koulupuutarha, josta löytyy yli tuhat erilaista kasvia sekä Rosenlundin pappilan yhteydestä löytyvä Aspegrenin puutarha. Pappilassa on myös oikein hyvä lounasravintola, kertoo Visit Pietarsaaren Tiina Pelkonen. 

Keskustan lähellä veneilijää palvelee Vanha Satama, josta löytyy muun muassa vierasvenesatama, ravintola ja hiekkaranta. Sen yhteydessä toimii myös Laivapiha, jossa pääsee näkemään kolmimastoisen, puusta rakennetun kuunarin, Vegan, joka toimitettiin Suomesta aikoinaan sotakorvauksena Neuvostoliittoon sekä Jacobstads Wapenin (https://www.gamla-hamn.fi/fi/jacobstads_wapen). 

Saaristoluonnon lumoa ja kesätapahtumia 

Mässkärin saarella on vierasvenesataman lisäksi myös luontoasema ja paikka on esimerkiksi lintubongereiden suosiossa. Saaren kiinnostavaan luontoon voi tutustua merkittyä luontopolkua kulkemalla. 

– Lisäksi saarella on majoitusta, ravintola ja sauna, Pelkonen kertoo. 

Luonnosta kiinnostuneen kannattaa vierailla myös toisessa kohteessa kaupungin keskustan ulkopuolella. Arktinen museo Nanoq esittelee arktiseen kalastukseen ja metsästykseen liittyviä esineitä sekä arktisia eläimiä ja kasveja ja alueen taidetta sekä esineistöä ja aineistoa löytöretkiltä Arktisille alueille (www.nanoq.fi). 

– Museo sopii hyvin pyöräretkikohteeksi, Pelkonen ehdottaa. 

Jos keskustaelämä kiinnostaa enemmän, on kaupungilla tarjota myös erilaisia kesätapahtumia. Näistä Jaakon Päivät heinäkuun lopussa on suurin. Silloin kaupunki täyttyy erilaisista aktiviteeteista, joista monet ovat ilmaisia. 

– Mukana on niin urheilutapahtumia, konsertteja Koulupuutarhan lavalla kuin Vanhanajan tori ja paljon muuta, Pelkonen summaa. 

Tutustu kohteisiin: 

www.jakobstad.fi/matkailu 
www.masskar.fi 
www.gamla-hamn.fi/fi 
www.rosenlund.fi 
www.jaakonpaivat.fi 

Jaa tämä artikkeli


Vapaa-aika