Pienessä pitäjässä hyvä herää herkemmin


Pälkäne on kaunis maaseutupitäjä, jossa maisemaa hallitsevat suuret järvet ja laajat viljelysalat. Kylät rakennuksineen, peltoineen ja puoteineen ovat osa elävää kulttuurimaisemaa.

Millaista on arki nettisivuston kuvaaman kulttuurimaiseman takana? Mikä tekee Pälkäneestä hyvän paikan olla ja elää?

Tuttu, turvallinen, monipuolinen pitäjä

Juho Hyvärinen on syntyperäinen pälkäneläinen. Muutaman vuoden hän kertoo katselleensa maailmaa toisaalla, mutta palasi perheellisenä miehenä tuttuihin maisemiin vuona 2015. ”Sijainti, ja edulliset asuinkustannukset painoivat muuttopäätöksen teossa”, kolmen lapsen isä sanoo.

Merkityksellistä on myös tuttu ja turvallinen ympäristö. Hyvärinen kiittää myös ”pienen pitäjän” tarjoamia liikunta- ja liikkumismahdollisuuksia. On laskettelukeskus, tekojäärata, sisäpelikenttiä ja punttisaleja. ”Vesistö ja hienot ulkoilumaastot ovat tietysti oma lukunsa”, perheen kanssa luonnossa viihtyvä Hyvärinen muistuttaa.

Luontokasvatus on osa varhaiskasvatusta

Varhaiskasvatusjohtajan Juha Forsmanin mukaan luontokasvatus on Pälkäneelle luonteva osa kunnan tarjoamaa varhaiskasvatusta. ”Puhumme ilmiöoppimisesta, johon luonto ja ympäröivät metsät luovat monipuolisia oppimisympäristöjä. Luontokasvatus opettaa yhteistoimintaa, vuorovaikutustaitoja sekä toisista välittämistä ja huolehtimista”, hän sanoo.

Forsmanin mukaan Pälkäneellä asuvalle maanläheisyys ja luontoarvojen vaaliminen ovat lähellä sydäntä. ”Luontoarvot liittyvät kestävään kehitykseen. Ne nostetaan esiin jo varhaiskasvatuksessa ja koulujen opetussuunnitelmissa”, hän sanoo ja korostaa varhaiskasvatuksen laatukriteerejä. Myös vanhempien toivotaan ottavan osaa toimintaan. ”Ympyrät täällä ovat pienet, ja melkein kaikki tuntevat toisensa.” Forsman korostaa tekemäänsä huomiota. ”Kaikki hyvä herää helposti ja lähtee tiiviissä yhteisössä herkemmin liikkeelle!”

Ikimuistoinen päivä metsässä

Otto Blomqvistin Fantasy Fishing on kalastusohjelmapalveluihin erikoistunut yritys, jonka kohderyhmää ovat kalastuksesta ja luonnossa liikkumisesta kiinnostuneet matkailijat, yritykset ja yksityiset. Blomqvistin erikoisosaaminen kohdentuu erityistä tukea tarvitseviin, nuoriin ja perheisiin. ”Toiminnan perustana on tällöin kasvatuksellinen elämys- ja sosiaalipedagogiikka”, päätoimisesti lastensuojelussa työskentelevä Blomqvist sanoo. ”Harjoittelemme luottamusja ongelmanratkaisutehtävien avulla ryhmätyöskentelytaitoja”, hän avaa yhteistyössä koulutoimen kanssa meneillään olevaa ohjelmaa.

Blomqvist korostaa luonnon merkitystä hyvinvoinnille. ”Yhteisillä retkillä perheenjäsenet voivat löytää toisistaan uusia ominaisuuksia. Luonto kannustaa jokaista ryhmän jäsentä osallistumaan yhteisen onnistumisen eteen”, Blomqvist sanoo ja muistuttaa, että kaavojen rikkominen mahdollistaa hyviä kokemuksia. Päivä metsässä voi olla ikimuistoinen.

Satsaus tietoliikenneyhteyksiin on satsaus kunnan elinvoimaisuuteen

Pälkäneen Valokuitu Oy on kunnan omistama konserniyhtiö, jonka tehtävänä on tietoliikenneyhteyksien rakentaminen ja ylläpito Pälkäneellä. ”Kaikilla asukkailla on näin yhtäläiset mahdollisuudet toimiviin nettiyhteyksiin. Kuituliittymä tarjoaa myös mahdollisuuden uusien digipalvelujen käyttämiseen”, hallituksen puheenjohtaja Pauliina Jaakkola sanoo.

Jaakkolan mukaan tietoliikenneyhteyksiin investointi on selkeä satsaus kunnan elinvoimaisuuteen. ”Hyvät tietoliikenneyhteydet nostavat myös kiinteistöjen arvoa”, hän huomauttaa.

Pälkäne on Suomen mökkivaltaisin kunta: vapaa-ajan asuntoja on yli 4000. Jaakkola uskoo, että hyvät digiyhteydet pidentävät kakkosasunnolla asumisen aikaa. ”Kesäasukkaat näkyvät jo nyt katukuvassa.”

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi