Pidä Saaristo Siistinä ry on roskaantumista vastaan ja kestävän vesistömatkailun puolesta


Pidä Saaristo Siistinä ry on vesilläliikkujien ja puhtaita vesistöjä arvostavien ympäristöjärjestö. Yhdistys on tehnyt töitä saaristo-ja järvialueiden puhtauden, viihtyisyyden ja turvallisuuden puolesta jo vuodesta 1969. 

Moni vesilläliikkuja tunnistaa PSS ry:n hyljelogon, jolla yhdistyksen palvelutkin on merkitty. Yhdistyksellä on runsaasti palveluita vesilläliikkujille, kuten jätehuoltoa, kuivakäymälöitä, käymälävesien imutyhjennysasemia, astianpesupaikkoja, tulipaikkoja ja jäsensaunoja. Järvi-Suomessa PSS ry vastaa lähes 150 retkisataman huollosta. 

”Työmme ja palvelumme edistävät kestävää vesilläliikkumista. On tärkeää, että vesilläliikkujat saavat mahdollisuudet toimia ympäristön kannalta oikein. Kotimaan- ja vesistömatkailun suosio kasvoivat erittäin paljon kuluneena vuotena ja uskomme, että vesistömatkailun suosio vain jatkaa kasvuaan tulevana kesänä”, PSS ry:n toiminnanjohtaja Aija Kaski painottaa. 

Myrkyttömästi vesillä 

Roope-palveluiden ylläpitämisen lisäksi PSS ry etsii ratkaisuja muun muassa vesistöjen roskaantumisen ja rehevöitymisen ehkäisemiksesi sekä haitallisten kemikaalien käytön vähentämiseksi vesillä. 

PSS ry on panostanut etenkin myrkyttömien veneenpohjan puhtaanapitomenetelmien esilletuomiseen. Haitallisten aineiden käyttö on uhka vesistöille, satama-alueiden maaperälle ja tietenkin ihmisten terveydelle huoltotöiden yhteydessä. 

”Kannustamme vähentämään myrkkymaalien käyttöä tai luopumaan niistä kokonaan. Veneen pohjan voi pitää puhtaana myrkyttömin menetelmin, kuten harjapesulla. Erilaisiin vaihtoehtoihin voi tutustua kattavasti yhdistyksen nettisivuilla”, Aija Kaski kertoo. 

Roskaantumista vastaan 

Vesistöjen roskaantuminen on maailmanlaajuinen ongelma, joka koskettaa myös Suomea. PSS ry on tehnyt pitkäjänteisesti työtä vesistöjen roskaantumista vastaan. 

”Olemme tuoneet roskia pois saarista, tutkineet rantojen roskaantumista ja etsineet keinoja roskaantumisen vähentämiseksi. Vuonna 2013 käynnistettyyn Siisti Biitsi -rantojensiivousohjelmaamme on osallistunut tuhansia talkoolaisia”, kertoo PSS ry:n Siisti Biitsi -ohjelmasta vastaava Julia Jännäri. 

”Meille on tärkeää saada tietoa rannoilta löytyneiden roskien määrästä ja laadusta, jotta voimme jäljittää roskaantumisen lähteet ja vaikuttaa niihin. Siivouksissa löydetyt roskat voi raportoida meille uudella Siisti Biitsi -sovelluksella,” Julia Jännäri kehottaa. 

Ilman jäseniä ei ole yhdistystä 

Jäsenet ovat PSS ry:n toiminnan kulmakivi ja perusta, ja jäsenmaksuilla ylläpidetään yhdistyksen toimintaa. 

”Kuka tahansa puhdasta vesiympäristöä arvostava voi liittyä jäseneksemme. Vastuullisen vesilläliikkujan tunnistaa Roope-tarrasta. Nautitaan vesilläolosta vastuullisesti ja huolehditaan yhdessä siitä, että tulevatkin sukupolvet voivat nauttia vesistöretkeilystä”, muistuttaa Kaski. 

Pidä Saaristo Siistinä ry:n huoltoaluksilla pidetään saaristo-ja järviluontoa siisteinä. 

pidasaaristosiistina.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli