PerkinElmerin pitkä kokemus ja moniammatillinen osaaminen mahdollistavat nopean innovoinnin


Maailman johtaviin terveys-teknologiayrityksiin kuuluva PerkinElmer kehittää ja valmistaa Turun tuotekehitys- ja valmistusyksikössään (Wallac Oy) kokonaisratkaisuja sairauksien seulontaa varten. Pääpainopiste on vastasyntyneiden sairauksien ja raskausajan seulonnan ratkaisuissa. Keväällä koronapandemian leimahtaessa yritys päätti suunnata panostuksia COVID-19-testien nopeaan kehittämiseen. 

Luomme kokonaisratkaisuja, jotka tuovat lisäarvoa koko seulontaprosessiin näytteenotosta tulosten raportointiin. Ratkaisuihin kuuluvat niin laitteet, reagenssit kuin ohjelmistotuotteet”, kertoo tuotekehitysjohtaja Janne Seppälä. 

Kokonaisratkaisujen tarjoamisen ohella yritys erottuu laajalla teknologisella osaamisellaan ja yhteistyöverkostollaan. Tutkimusyhteistyötä tehdään konsortioissa sekä suomalaisten että kansainvälisten tutkimusryhmien kanssa. 

”Asiakkaamme ovat mukana varhaisessa vaiheessa osana innovointiprosessia. Tuotteita kehitetään alusta lähtien myös tiiviissä yhteistyössä Turun yksikön eri toimintojen kanssa, jolloin pystymme varmistamaan sujuvan asiakastarpeisiin vastaavan tuotteistamisen”, Seppälä kuvailee. 

Reproductive health -yksikön liiketoimintaa luotsaava Petra Furun mukaan yritys on aina ollut edelläkävijä ratkaisuiden tarjoajana. 

”Tämä on myös yksi syy siihen, miksi olemme markkinajohtaja vastasyntyneiden seulontaratkaisuissa. Tuotteitamme on käytössä yli sadassa maassa ja meillä on noin 65 prosentin osuus tästä markkinasta.” 

Suurille testausmäärille sopiva menetelmä ja ketterää kehitystä

Vastasyntyneiden seulonta on laajuudeltaan merkittävää. Vuosittain yrityksen ratkaisuilla seulotaan noin 40 miljoonaa lasta ja joka päivä näillä seulonnoilla löydetään noin 70 lasta, joilla on harvinainen, mutta hoidettavissa oleva sairaus. 

Seulontojen testaustapa sopii laajoille testausmäärille. Verinäyte otetaan vastasyntyneen kantapäästä, muutama tippa verta paperille imeyttäen. 

”Kuivaverinäytteestä testaamisen etuja ovat näytteenoton helppous sekä näytteen kuljetuksen ja säilönnän vaivattomuus”, Furu kuvailee.

Seppälän mukaan koronapandemian alkaessa yritys halusi käyttää osaamistaan covid-19 testauskapasiteetin parantamiseksi. 

”Päätimme lähteä nopeasti kehittämään tuotetta covid-19-diagnostiikkaan ja myös vasta-ainetestaukseen. Olemme hyödyntäneet samaa ajatusmallia kuin vastasyntyneiden seulonnoissa, tarjoamme siis kokonaisratkaisuja suuren skaalan testaamiseen.” 

Yrityksen kehittämällä covid-19 testausjärjestelmällä on tehty globaalisti jo yli kuusitoista miljoonaa testiä. Viimeisin tuotelanseeraus on määritys, joka mahdollistaa covid-19, influenssa A ja B sekä rs-virusten mittaamisen yhdellä testillä. 

”Koko tiimimme venyi uskomattomalla tavalla kun kehitimme covid-19 tuotelinjan ennätysajassa. Tämä kehitystyö on osoittanut, että meillä on laajan osaamisemme ansiosta kyvykkyys vastata nopeasti uusiin diagnostisten testien asiakastarpeisiin”, Seppälä summaa. 

 

Jaa tämä artikkeli


Bisnes