Parhaat innovaatiot ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjumiseksi


Tärkeimpiä toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi on säästää energiaa ja materiaaleja, sillä niiden käyttöön liittyy aina päästöjä ja luontokatoa. Ihmiskunta yksinkertaisesti kuluttaa liikaa. Toiseksi fossiilinen energia on korvattava uusiutuvalla energialla.

Viime aikoina on paljon puhuttu siirtymisestä vetytalouteen uusiutuvan energian myötä. Mutta samanaikaiset investoinnit vetytalouteen ja uusiutuvaan energiaan kohtaavat materiaalien riittävyyden ja investointikapasiteetin pullonkaulan. Jo nykytilanteessa puhutaan ”greenflationista”. 

Siksi vihreässä siirtymässä on käytettävä olemassaolevaa infrastruktuuria mahdollisimman paljon. Siirtymä vetytalouteen on siten aloitettava sähköpolttoaineilla, joista metaanin valmistuksessa on paras hyötysuhde. Uusiutuvaa metaania voidaan tuottaa tehokkaimmin mikrobien avulla – luonnon oma tuotekehitys on miljardien vuosien aikana jalostunut kustannustehokkaaksi! 

Uusiutuvaa e-metaania voidaan varastoida olemassaolevaan infraan. Sillä voidaan ratkaista raskaan liikenteen päästöongelma, johon ei muuta vaihtoehtoa ole vielä olemassa. Voimme sillä myös vähentää merenkulun päästöjä, sekä varastoida uusiutuvaa sähköä ja tuottaa sähköä ja lämpöä jo nykyisessä maakaasujärjestelmässä. 

Tärkeintä on, että emme kapeakatseisesti vain torju ilmastonmuutosta, ja vahingossa pahenna luontokatoa tai vesistöongelmia. Nämä kolme kriisiä täytyy ratkaista samanaikaisesti. 

Saara Kankaanrinta 

Jaa tämä artikkeli


Energia ja Ympäristö