Hummaillaan! Monivivahteisella sanalla on hevosiin hurahtaneille erityinen merkitys. Satoi tai paistoi, paras kesä on, kun voi ratsastaa, kun voi katsoa hevosen iloista laukkaa laitumella tai seurata ratsukon taitavaa menoa kisakentällä.
Tunne hevosesi, opit tuntemaan itsesi
Kaikki hevosurheilua seuraavat tietävät kouluratsastaja Stella Hagelstamin. Hän on huippuratsastaja, ja omien sanojensa mukaan myös heppatyttö henkeen ja vereen, istunut satulassa pienestä pitäen. ”En koskaan kyllästy hevosiin, enkä väsy niistä puhumaan”, hän sanoo, mutta ei tunnustaudu klassiseksi, aina hiotun hillityksi Dressage Queeniksi. ”Tyylini harjoitella ja treenata hevosen kanssa on usein leikkisä ja kepeä. Olen saanut hyvän perusopetuksen, ja jo lapsena ymmärtänyt, mitä saumaton yhteistyö ratsun kanssa tarkoittaa”, hän sanoo. ”Tunne hevosesi, opit tuntemaan itsesi.”
Hagelstam puhuu kauniisti, lempeästi ja arvostaen kisakumppaneistaan. Hän korostaa hevosen fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin merkitystä. ”Hyvä ei synny väkisin tai pakottamalla missään lajissa. Psykologialla on iso merkitys ratsastuksessa: on löydettävä hevoselle sopiva tapa tehdä, osattava kuunnella hevosta, mutta oltava sitä fiksumpi”, hän sanoo ja myöntää, että aina tämä ei ole helppoa. Hevonen on vahva ja viisas. ”Hevosella on, ja pitää olla, oma tahto”, Hagelstam sanoo ja muistuttaa, että hyväkään suoritus ei ole täydellinen, jos tekemisen ilo puuttuu. ”Hyvä kisahevonen rakastaa esiintymistä, eikä esiintymisen iloa saa ottaa siltä pois. Kisakumppania on osattava kiittää oikein, on puhuttava hevosen kielellä ja kerrottava, että olet hoitanut osuutesi hyvin.”
”Hevosella on, ja pitää olla, oma tahto”
Menestykseen ei ole oikotietä
Kisakauteen valmistautuva Hagelstam muistuttaa, että matka lähimpiinkin tähtiin on pitkä. Tulokset puhuvat puolestaan vasta kokemuksen ja liki määrättömien toistojen jälkeen. ”Pohjatyöt on tehtävä hyvin ja perusteellisesti. Hevosen peruskuntoa on rakennettava ja lihaksistoa ylläpidettävä aivan yhtä lailla kuin kenen tahansa urheilijan. Oikotietä menestykseen ei ole.”
Hagelstam kertoo treeniohjelmastaan, jonka avain on levon ja liikunnan tasapaino. ”Hevoseni ovat kisakauden ulkopuolella vapaalla kaikki viikonloput. Vapaapäiviä on myös viikolla, sillä tuloksia syntyy vain, kun lepo ja liikunta ovat tasapainossa. Hevosen lihaksisto ei palaudu päivässä kovasta treenistä tai kisasuorituksesta”, hän sanoo ja huomauttaa, että hevosella on oikeus omaan aikaan. ”Silloin se voi olla vain hevonen.”
Jäsentallilta osaavaa opetusta
Suomen Ratsastajainliiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto korostaa lajin monipuolisuutta. ”Hevosia ja hevosurheilua voi lähestyä monella tapaa”, hän sanoo. Koivisto rohkaisee kaikkia tekemään tuttavuutta uljaiden eläinten kanssa, mutta suosittelee lähempää tutustumista ammattilaisten ohjauksessa. ”Liiton jäsentallit ja -seurat tarjoavat osaavaa opetusta, tapaturmavakuutuksen ja turvallisen tien hevosmaailmaan”, hän sanoo ja huomauttaa, että mukaan säännölliseen harrastamiseen pääsee suhteellisen pienellä varustesatsauksella.
Vauhti päällä!
POHJOLA TOUR ja POHJOLA GRAND PRIX – osakilpailut
”Ratsastajainliitossa on nyt vauhti päällä”, viestinnästä vastaava Kati Hurme sanoo. Tänä kesänä käynnistettävät este- ja kouluratsastuksen sarjakilpailut tarjoavat kaikille kansallisen tason ratsukoille mahdollisuuden kilpailla parhaissa puitteissa, parhaita vastaan.
Pohjola Tour ja Pohjola Grand Prix -osakilpailuissa nuoret, kisauraansa vasta aloittelevat ratsukot pääsevät hankkimaan kokemusta ja ottamaan oppia maan huipuista.
Kilpailupaikoilla yleisöllä on mahdollisuus tutustua hevosurheiluun ja tavata muita kesätapahtumasta nauttivia. Paikallisesti tuotettavissa Hevostivoleissa on viihdettä ja tekemistä erityisesti perheen pienimmille.
Pohjola-sarjojen osakilpailut 2021
Kouluratsastuksen Pohjola Tour – Road to Helsinki
11.–13.6. Hevosopisto, Ypäjä
7.–8.8. Laakson ratsastusstadion, HR, Helsinki
21.–22.8. Woikoski, Mäntyharju
12.9. Wääksyn Kartano, Kangasala
26.9. Finaali – Dressage Team Travers, Hyvinkää
Esteratsastuksen Pohjola Grand Prix – Road to Helsinki
11.–13.6. Hevosopisto, Ypäjä
16.–18.7. Ratsastuskeskus Aino, Järvenpää
25.–29.8. PowerPark Horse Show, Härmä
17.–19.9. Finaali – Ypäjä Horse Show, Ypäjä
Ratsastuksen olympialajien SM-kilpailut
12.-15.8. Esteratsastus, Seinäjoki Horse Show
27.-29.8. Koulu- ja pararatsastus, HyvUra, Hyvinkää
syyskuu Kenttäratsastus, SuoVaRi. Lauantai Suonenjoki, sunnuntai Tervo.
Lisätietoa kilpailuista, ratsastustunneista ja -leireistä:
Suomen Ratsastajainliitto www.ratsastus.fi
Hopoti https://hopoti.com/fi
Kilpailut ovat avoinna yleisölle koronatilanteen sallimin rajoituksin.