Paraisten saaristokaupungissa yhdistyvät uniikki luonto, hyvät palvelut ja kaiken ikäisille sopivat aktiviteetit


Parainen on ainutlaatuinen saaristokaupunki, jonka alueella on kolmekymmentä vierasvenesatamaa ja käyntilaituria. Paraisten ympäristö tarjoaakin paitsi mielenkiintoisia veneilyreittejä, paljon tekemistä myös maissa. 

Paraisista tekee helposti lähestyttävän veneilykohteen sen poikkeuksellinen määrä monipuolisesti palvelevia vierasvenesatamia. Nauvon vastikään uudistunut satama valittiin Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n järjestämässä Vuoden vierasvenesatama -äänestyksessä tämän vuoden voittajaksi. Myös Paraisten vierasvenesatamaa on uudistettu tänä vuonna ja sitä hoitavat nyt tuoreet yrittäjät. 

Satamat ja laiturit sijaitsevat monin paikoin kätevästi palvelujen, ulkoilumahdollisuuksien ja aktiviteettien lähellä, joten veneilijöiden on helppo tutustua alueen saariin. Alueella on monia koko perheelle sopivia luontopolkuja ja vaellusreittejä, joita kulkemalla pääsee tutustumaan uniikkiin saaristoluontoon. Nauvossa hyviä kohteita ovat esimerkiksi Westerholminpolku ja Jatulintarha, Iniössä Norrbyn luontopolku ja Paraisten keskustan tuntumassa Munkvikenin luontopolku.

Kartuta retkillä myös meritietoutta 

Myös historiaan ja meriluontoon keskittyvät kohteet kannattaa lisätä lomakalenteriin. Merellistä elämäntyyliä esittelevät Nauvon merenkulkutalo sekä Houtskarin saaristomuseo, jotka sopivat hyvin koko perheen käyntikohteeksi. 

Lapsille luontotietoa tarjoaa Korpoströmin Junnulabra, jossa perheen pienimmät voivat kokeilla uraa meritutkijoina. Toinen lapsia innostava aktiviteetti on Kalakamujen tutkimusmatka saaristoon, jossa suoritetaan tehtäviä 15 käyntisatamassa ja kerätään samalla leimoja tutkijapassiin. Tutkijapasseja on saatavilla käyntisatamissa tai sellaisen voi tulostaa itse. 

Myös aikuisille uutta inspiraatiota tarjoavat uudet elämysreitit. Niistä voi valita itseään kiinnostavan teeman ja kokea samalla ehkä aivan uusia maisemia. Reiteistä löytyy yhtä lailla saaristoa monipuolisesti esittelevä Saarihyppely, kuin kiinnostavia luontokohteita tarjoava Merikotkan kierros. 

Muista myös alueen klassikot: 

  • Vieraile ulkosaariston upeissa kohteissa, joita ovat esimerkiksi Utö, Nötö ja Björkö. 
  • Nautiskelet Paraisten keskustan putiikeista, kahviloista ja ravintoloista. 
  • Käy tutustumassa Paraisten kotiseutumuseoon, teollisuusmuseoon, Kalkkilouhoksen näköalapaikkaan sekä Keskuspuistoon. 
  • Herkuttele saariston lähiruoalla, löydät monta hyvää ravintolaa aivan satamien kupeesta. 

Lisää tietoa ja vinkkejä osoitteesta: visitparainen.fi 

Jaa tämä artikkeli


Vapaa-aika