PARAINEN muuttuu koko ajan kiinnostavammaksi


Saaristokaupunki Parainen tarjoaa viihtyisän paikan asua ja elää. Juuri nyt se myy pientalotontteja hyvillä sijainneilla, rakentaa innovatiivista Luovuuskeskusta ja kehittää entistä nopeampia kulkuyhteyksiä. 

Luonnonläheisyys yhdistettynä turvallisuuteen ja monipuolisiin palveluihin. Kaksikielisyys. Lyhyt matka Turkuun mutta toisaalta Saaristomeren alueen tuhansille saarille ja luodoille. Hyvät harrastusmahdollisuudet. Oheinen listaus sisältää Paraisten ehkä tärkeimmät valttikortit ja vetovoimatekijät, jotka ovat viime vuosina purreet etenkin sinne muuttaneisiin lapsiperheisiin. 

”Tämähän on pala paratiisia”, naurahtaa kaupungin elinkeinopäällikkö Tomas Eklund, joka itsekin aikoinaan muutti noin 15 000 asukkaan turvalliseen pikkukaupunkiin perheen perustettuaan – ja on viihtynyt erinomaisesti. 

Parainen on vastannut kasvavaan kiinnostukseen kaavoittamalla uusia pientalotontteja eri puolilla kaupunkia. Esimerkiksi merenrannan tuntumassa noin kolme kilometriä keskustasta pohjoiseen sijaitsee suosittu ja rauhallinen Valoniemen asuinalue, jolla on myytävänä erikokoisia kallio-, metsä- ja peltotontteja ja mahdollisuus omaan venepaikkaan. Myös Norrbyn alueella Kanta-Paraisilla ja saariston puolella Nauvossa on tulossa tontteja myyntiin. Tilanne pientalotonttien suhteen on hyvä, sillä kaupungilla on raakamaata, jota voidaan aina tarpeen mukaan nopeasti kaavoittaa. 

Pohjois-Keskustan alueella aivan palveluiden äärellä on käynnistymässä kahden ison kerrostalon rakennushanke. Niiden suunnittelussa otetaan huomioon myös senioriasumiseen liittyvät tarpeet. 

”Lisäksi Kirkkosalmenrannan/ Aurinkokaaren alueelle on suunnitteilla Suomen vihrein ekokylä, jonne rakennetaan kahdeksan Joutsenmerkin ansaitsevaa pientaloa. Niiden kaikkien asumisratkaisut on mietitty kestävältä pohjalta materiaaleja ja lämmitystä myöten. Talojen hiilijalanjälki jää hyvin pieneksi”, kertoo maankäyttöinsinööri Peter Lindgren. 

Kun Lindgren taannoin esitteli Aurinkokaarta alansa seminaarissa Helsingissä, kuulijat eivät uskoneet alueen olemassaoloon. ”Onhan se todellakin aika uskomatonta, että oma laituri on 20 metrin ja kauppa 100 metrin päässä ja että apteekkiin, Alkoon, päiväkotiin ja linja-autopysäkille kävelee kolmessa minuutissa.” 

Rakenteilla ja suunnitteilla isoja hankkeita 

Paraisten kaupunki panostaa vahvasti koulutuspalveluihin; isoimpana rakenteilla olevana hankkeena Eklund nostaa esiin uuden luovuuteen innostavan koulukampuksen, Luovuuskeskuksen. ”Sinne sijoittuvat suomen- ja ruotsinkieliset yläkoulut ja lukiot sekä oppilaitos Axxell, joka tarjoaa monipuolista toisen asteen koulutusta nuorille ja aikuisille. Luovuuskeskus valmistuu syksyllä 2023”, hän selvittää. 

Myös tieyhteyksiin on tulossa lähivuosina parannuksia. Nyt Paraisilta ajaa Turkuun noin 25 minuutissa mutta tulevaisuudessa nopeammin, jos ja kun pitkään odotettu Paraistenväylä toteutuu. Uusi yhteys moottoritielle parantaa työmatkaliikenteen sekä mökki- ja matkailuliikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta. Lähivuosina myös uusitaan Kirjalansalmen ja Hessundinsalmen sillat. 

Tutustu tarkemmin: www.pargas.fi

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi