Päiväretki Paimion parantolaan on kesän kohokohtia


Tänä kesänä lähdetään kokemaan Paimion parantolan historiallista uniikkiutta, metsäistä luonnon rauhaa ja eheyttävää voimaa. Paimion parantolan kesä on täynnä toivoa. 

Erinomaisessa liikenteellisessä solmukohdassa sijaitsevassa Paimiossa on kansainvälisestikin kuuluisa vierailukohde, Paimion parantola. Tämä Alvar ja Aino Aallon suunnittelema funktionalistinen rakennus luotiin parantavaksi instrumentiksi – ja sitä se on tänäänkin. 

Peräti 50 hehtaarin kokoisen mäntymetsän ympäröimä, uuden elämän saanut 89-vuotias Paimion parantola on yksi maamme merkittävimmistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Se on funkkishelmi, jota tullaan ihailemaan eri puolilta maailmaa. Kansainvälisenä elokuvauspaikkanakin hiljattain toiminut parantolamiljöö on todellinen löytö kulttuurimatkailun saralla. Parantolalta löytyy monipuolisesti näyttelyitä, sykähdyttävää värikästä arkkitehtuuria ja jännittäviä yksityiskohtia. Lisäksi tarjolla on erilaisia majoitusmahdollisuuksia. 

Historiaa ja arkkitehtuuria rakastavalle parantola on enemmän kuin napakymppi. Mitä tulee luonnonrauhaa, näyttelyitä, hyvää ruokaa, tuliaisshoppailua ja rauhallista majoitusta hakevan toivelistaan, on tarjonta yhtä osuvaa. 

Mieleenpainuvia näyttelyitä sielun ravinnoksi 

Parantolan näyttelyihin voi tutustua yhdellä vierailupääsylipun hinnalla. Pertti Männistön ainutlaatuisen Aalto-huonekalujen alkulähteellä -näyttely on mykistävän hieno. Useimmat nykyisistä Aalto-klassikoista on suunniteltu parantolaa varten. Näyttelyssä on mukana uniikkeja, alkuperäisiä prototyyppejä ja kaupasta löytyy keräilijän kokoelman kattava kirja”, kertoo Paimion parantolan asiakkuuspäällikkö Miia Tammisto-Lehtinen. 

Yksi kesän kohokohdista on tutustuminen valokuvaaja Elina Brotheriuksen kokoelmista koottuun Elämisen tiloja -näyttelyyn. ”Näyttely on koottu entisiin potilashuoneisiin. Teokset on kuvattu Maison Louis Carréssa, ainoassa Aallon Ranskaan suunnittelemassa yksityisrakennuksessa”, Miia valottaa. 

”On meillä toki myös erittäin suosituksi muodostunut pysyvä teemanäyttely parantolan huoneista ja niissä eletystä arjesta. Näyttelyhuoneissa saa itse testata Aaltojen innovatiivisuutta kuten 1930-luvun sairaalasänkyä, Paimio-tuolia ja ´äänetöntä lavuaaria´. Lisäksi parantola-kokemukseen kuuluvat arkkitehtuuria ja potilaiden arkea valottavat opastetut kierrokset varsinaisissa parantolan tiloissa”, Miia vinkkaa. 

Herkullista ruumiin ravintoa ja lepoa 

Parantolan juhlasalin Ravintola Toivo palvelee tiistaista sunnuntaihin klo 11– 19. Myös terassilla on anniskeluoikeudet. ”Toivoon voit tulla viihtymään ja nauttimaan lounaalle, illalliselle tai kahville sinulle ja ryhmällesi sopivana ajankohtana”, Miia sanoo ja lisää: ”Kiitoksia on kerännyt myös mahdollisuus majoittua nostalgiseen Mäntylään. Uutuutena on lisäksi Hoitajien talon majoitusmahdollisuus. Sinne olemme luoneet yhdessä yhteistyökumppaneittemme kanssa erilaisia design-majoitushuoneistoja.” 

Eheyttävää luonnonvoimaa varastoon syksyä varten 

Päärakennuksen ympärillä kulkevaan Arkkitehtuuripolkuun ja ympäröivässä mäntymetsässä kulkevaan Parantolan polkuun on hyvä päättää vierailu. Jos innostuit kesän työpajatarjonnasta, kannattaa tulla myös syksyllä kokemaan parantolan voimaannuttavaa ja poikkeuksellista kurssitarjontaa. 

Itse asiassa, parantolassa on niin paljon eheyttävää koettavaa, että retkelle saattaa olla hyvä varata heti pari päivää.

Paimion parantola palvelee 1.6. – 28.8. ti-su klo 11 – 19. Parantolan tutustumiskierrokselle kannattaa hankkia liput etukäteen netistä. Tarjolla on viisi opastettua kierrosta päivittäin. 

Lisätietoja: paimiosanatorium.com/kesä

Jaa tämä artikkeli


Matkailu Vapaa-aika