Henna – Asuinalue uusille sukupolville


Oikoradan ja moottoritien varteen, 45 minuutin päähän Helsingistä ja 10 minuutin päähän Lahdesta, päätettiin rakentaa jotain, mikä turvaisi Orimattilan tulevaisuuden.

“Kartassa oli alue, joka oli hyvien yhteyksien päässä ja tyhjä. Syntyi unelma puutarhakaupunki Hennasta”, kertoo hankepäällikkö Kristian Keinänen.

Alueen hahmottelu käynnistyi konsulttiselvityksillä. Kehitysehdotukset kulminoituivat yhteen ajatukseen: Alue tulisi rakentaa tulevaisuuden tarpeet huomioiden.

“Uusien sukupolvien ajatusmaailma eroaa nyt ikääntyvien asenteista. Halusimme luoda alueen, jossa huomioidaan kehitys kohti vihreitä arvoja ja yhteisöllisyyttä, mutta jossa pääsee asumaan kaupungissa, palvelujen ja helppojen yhteyksien äärellä”, Keinänen summaa.

Toiveita kuunnellen

Vuonna 2019 selvitykset puhuvat rajua kieltä pienten kaupunkien tulevaisuudesta. Päijät-Häme oli tilastoykkönen muuttotappiossa 10 suurimman kaupunkiseudun joukossa.

“Meidän on ehdottomasti tehtävä jotain toisin kuin muut. Henna on luotu uudenlaisiin tarpeisiin ja sitä kehitetään asukkaiden toiveita kuunnellen”, Keinänen toteaa.

Alue suunniteltiin asukkaille, mutta myös yrittäjille. “Jotta Henna voi turvata tulevaisuutensa, sen täytyy olla myös vahva yritys- ja työpaikka-alue. Alueelle on suunnitteilla 430 hehtaarin laajuinen yrityspuisto, varaukset pistoraiteille ja uudet liittymät moottoritielle”, Keinänen kertoo.

Nyt Hennan juuret on istutettu. Alueella on oma juna-asema, ensimmäiset omakotiasukkaat ja ensimmäinen kerrostalohanke. Tulevaisuus näyttää hyvältä!

www.orimattila.fi/palvelut/kaupunkisuunnittelu/henna

Jaa tämä artikkeli


Alueellinen kehitys, julkiset rakennukset Artikkeli