Opiskeluaikana jalat vankasti työelämässä


SASKY koulutuskuntayhtymä (Sasky) tarjoaa monipuolista ammatillista ja yleissivistävää koulutusta nuorille ja aikuisille Pirkanmaan sekä Satakunnan alueella. Opiskelemaan haetaan yhteishaussa sekä jatkuvassa haussa, ja tarjolla on myös laajennettua oppisopimuskoulutusta. Mikä parasta, iso osa opiskelusta tapahtuu vahvasti linkitettynä käytännön työelämään. 

Sasky on tehnyt pitkään monipuolista yritysyhteistyötä toteuttamissuunnitelmatasolla asti. Kasvavaan työvoimapulaan koulutetaan ammattilaisia lukuisille toimialoille, muuttuviin työelämätarpeisiin. 

Opetus kattaa mm. lukio-opinnot, perus-, ammattitutkinto- ja erikoisammattitutkintokoulutuksen, laajennetun oppisopimuskoulutuksen sekä osaamisnäyttöihin pohjautuvat tutkintotodistukset. ”Perustarjonnastamme löytyy yli 50 ammattikoulutusta. Lisäksi laajennetun oppisopimuksen avulla ammattitutkinto järjestyy lähes jokaiseen ammattiin. Tarjoamme myös vapaan sivistystyön opetusta eli kansalaisopisto- ja musiikkiopistokoulutuksen. Kokemusta yritysyhteistyöstä on vuodesta 2009 saakka, ja ensi vuonna avautuu kolme uutta oppimisympäristöä pirkanmaalaisten teknologiayritysten kanssa”, kertoo Saskyn kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti. 

Kouluttajat työelämästä 

Sasky ja Pihlajalinna ovat tehneet säännöllistä koulutusyhteistyötä sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa yli kymmenen vuoden ajan. ”Kyseessä on paljon enemmän kuin lakisääteinen työharjoittelu. Meillä on mm. yhteinen oppimisympäristö, jossa voi opiskella vaikka hyvinvointiteknologiaa. Pyrimme tarjoamaan opiskelijoille monipuolisen koulutuksen lisäksi kannustavan työilmapiirin. Kannustuksesta syntyy innostus. Sama pätee yhteistyökumppaneihimme, joiden kanssa kehitämme monipuolisia toimintatapoja mm. digitalisaatiota hyödyntäen”, Lahti jatkaa. 

Yhteistyön voima näkyy kilpailussa tulevista työntekijöistä. ”Esimerkiksi perustutkintokoulutuksissa teemme tiivistä yhteistyötä Pihlajalinnan kanssa lähihoitajan tutkintojen ja hoiva-avustajien koulutuksessa”, Lahti konkretisoi. 

Yritysten ja oppilaitosten välinen yhteistyö on merkittävää myös työntekijä- ja osaamistarpeen kohtaamisen kannalta. Pihlajalinnan kouluttajat ovat itse mukana päivittäisessä työelämässä. ”Näin varmistamme, että koulutus on ajantasaista ja huomioi arkityön haasteet”, kertoo Pihlajalinna-konsernin hallituksen puheenjohtaja Mikko Wiren. 

Tampereen lisäksi Sasky tarjoaa sosiaali- ja terveysalan koulutusta myös Ikaalisissa, Parkanossa, Mänttä- Vilppulassa ja Sastamalassa. Tätä Wiren arvostaa erityisesti: ”Hoivatyövoimatarve on keskuskaupunkien ulkopuolisissa päivystysyksiköissä todella suuri. Erityisesti iäkkäät asiakkaat tarvitsevat lähihoitoa.” 

Opetustarkoitukseen laitehankinnat yritysyhteistyössä 

Saskylla on pitkäjänteinen yhteistyö myös oppilaitoksiin tehtävien laitehankintojen muodossa, mikä on tärkeää ajanmukaisen, eteenpäin katsovan oppimisympäristön rakentamisessa. 

”Pari vuotta sitten hankimme Saskylle aikaisemmin yhdessä hankkimamme sorvin yhteyteen palvelurobotin siten, että kustansimme hankinnasta vähän yli puolet. Laitteisto sijaitsee oppilaitoksessa. Kausivaihtelussa voimme hyödyntää opiskelijoita lisäkapasiteettina ja parhaimmillaan näin yrityksen kasvun tukena”, kertoo pallo- ja läppäventtiileitä valmistavan Vexve Oy:n henkilöstöpäällikkö Mirka Hautamäki. 

Palkittua innovatiivisuutta 

Vuosi sitten Euroopan Unioni valitsi Saskyn Euroopan toiseksi innovatiivisemmaksi koulutuksen järjestäjäksi. Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys myönsi tänä vuonna Lahdelle kultaisen ansioristin lähes 20 vuoden ammatillisen koulutuksen hyväksi toimimisesta. Lahti on ollut toteuttamassa viittä merkittävää oppilaitosfuusiota. Kuudes, Hämeenkyrön kansalaisopisto, on sinettiä vaille valmis. 

”Ensi vuonna investoimme kymmenen miljoonaa Saskyn oppilaitoksiin. Sastamalaan nousee uusi kivi-ja ympäristörakentamisen, rakennusalan, puuteollisuusalan, lavasterakentamisen ja kiinteistöpalvelualan oppilaitos ”, Lahti vinkkaa. 

Tutustu tarkemmin: sasky.fi

Jaa tämä artikkeli


Rekry