ONNISTUNUTTA AKUSTIIKKAA – SUUNNITTELUSTA TOTEUTUKSEEN


Lähikauppa kerrostalon alakerrassa on vaativa suunnittelukohde, jossa aamuyön rullakot ja rekat eivät saa häiritä asunnoissa nukkuvia. Silmälaserleikkaussalin sijoittaminen kuntosalin tai rymistelevien tavararekkojen viereen on mahdollista, mutta usein liian kallista. Akukon hallitsee akustiikkasuunnittelun ja tärinävaimennuksen myös vaativissa hybridihankkeissa.

Pahimmillaan hybriditiloissa, kuten isoissa palvelukeskuksissa, äänieristys- ja tärinänvaimennussuunnittelu jää vaillinaiseksi tai siihen herätään liian myöhään. ”Kuntosaleihin tai junaliikenteeseen liittyvät torjuntaratkaisut ovat tyypillisesti niin massiivisia, että niitä on erittäin kallista tai mahdotonta korjata jälkeen päin. Pahimmassa tapauksessa osa asuinkerroksista täytyy muuttaa varastoiksi”, maalailee Akukonin tiimipäällikkö, TkT Henri Penttinen. 

”Olemme akustiikan, meluntorjunnan ja AV-suunnittelun ykkösasiantuntija Suomessa ja Baltiassa. Meillä on yli 500 työvuoden kokemus ja huomioimme tilojen muuntojoustavuuden jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa”, Penttinen kertoo. 

Hybriditilojen rakennusbuumi kokoaa erilaisia palveluja yhden katon alle, mutta se ei välttämättä tarkoita ihmisille parempaa asumis- ja asiointiympäristöä. ”Kuntosalin tai päivittäistavarakaupan voi sijoittaa asuntojen alle, mutta torjuntaratkaisut eivät löydy halpahallin hyllyltä. Hybridihankkeissa korostuu akustisen suunnittelun monipuolisuus, kun torjuttavaa melua ja tärinää tulee niin ulkoa liikenteestä kuin tilojen käyttäjistäkin, suurkohteiden talotekniikkaa unohtamatta”, Penttinen kuvailee suunnittelurajapintojen tilkkutäkkiä. 

”Raideliikenteen varteen rakentaminen on kasvava trendi ja torjuntasuunnittelu vaatii erikoisosaamista, jota meiltä löytyy. Tosin Tampereen Kantta ei rakenneta edes viereen, vaan suoraan radan päälle”, Penttinen jatkaa. 

Erityisesti mittavissa hybridihankkeissa akustisen suunnittelun tarve on hyvin laajaa ja voi ulottua ajallisesti hankkeen alkuvaiheiden melu- ja tärinäselvityksistä aina käyttöönoton akustisiin tarkistusmittauksiin. Juuri tämä kokonaispaletti on Akukonille normikauraa: vaikuttavalta referenssilistalta löytyvät suurin osa maamme merkittävimmistä rakennushankkeista viime vuosikymmeneltä. ”Esimerkiksi Triplan tapahtumatorin akustiikka suunniteltiin 3D-mallin avulla ja suunnittelutiimimme valitsi yhteistyössä arkkitehdin kanssa pintamateriaalit saavuttaaksemme sekä puheelle että musiikille sopivan akustiikan”, Penttinen kertoo. 

Akukon on FINAS-akkreditointipalvelun päteväksi toteama testauslaboratorio akustisten- ja melumittausten suorittamiseen. ”Meillä on laatujärjestelmän mukaiset vastuulliset konsultit, maailman luokan huippuasiantuntijat, monipuoliset laskentatyökalut ja laajamittainen kokemus. Mitä aikaisemmassa vaiheessa akustikko kiinnitetään hankkeeseen, sen paremmin voidaan hallita riskit ja arvioida budjettia. Loppukäyttäjä on akustiikan kannalta kuitenkin tärkein. Akustikko on onnistunut, kun tiloissa viihdytään, eikä naapureiden toiminta häiritse”, Penttinen kiteyttää.” 

Jaa tämä artikkeli


Rakentaminen 2021