Omannäköisen elämän Sastamala


Sastamalassa riittää töitä ja elämä maistuu. Kaupunki tarjoaa asukkailleen sekä työntekijöilleen mahtavat puitteet omannäköiseen elämään. Työnteon ja vapaa-ajan rytmittäminen luonnistuu helposti ja harrastusmahdollisuuksia riittää. 

Sastamalan kaupunki ja yhtiönä ruoka- ja puhtauspalveluita tuottava Servi ovat työnantajina luotettavia ja hyvin joustavia, kertovat haastattelemamme opettajat, sairaanhoitajat, maatalouslomittajat sekä Servin ruoka- ja puhtauspalveluissa työskentelevät. He edustavat isoa joukkoa tyytyväisiä sastamalalaisia, jotka arvostavat työhyvinvointiaan ja asumisen olosuhteita sopivan pienessä kaupungissa. Luonnonrauhaa, vesistöä, kaupunkikulttuuria kahviloineen ja harvinaisen monipuolisia harrastusmahdollisuuksia. Sopivan lähellä hyvien yhteyksien päässä Tampereesta ja Porista, sastamalalainen voi valita asuako maalla, taajamassa vai valitseeko kaupunki- ja keskustaelämisen, molemmat vaihtoehdot ovat lähellä ja helposti saavutettavissa. 

”Luonnonläheisille ihmisille täällä on tosi paljon kaikkea ja luontoharrastaminen on helppoa. Täällä on turvalliset olosuhteet kasvattaa lapsia ja erilaisten harrastusten pariin pääsee jo varhaisessa vaiheessa. Tämä on hyvällä tavalla maalaiskaupunki”, sanoo maatalouslomittaja Anniina Räsänen. 

Metsästys, kalastus ja patikointi nousevat luontoharrastuksissa esiin. Kollega Kristiina Jaakkola on haaveammatissaan työskennellessään eläimien kanssa. Vapaa-ajallaan hän suuntaa useimmiten omien sanojensa mukaan metsään rämpimään. ”Täällä on tosi paljon hyviä valokuvauspaikkoja. Harrastamme puolison kanssa kuvaamista. Pirunvuoren auringonnousu ja auringonlasku ovat aivan upeita.” 

”Pirulanvuoren näköalatorni on hyvä paikka kaikkina vuodenaikoina, euron kolikon maisemakin löytyy sieltä”, pyöräilyä ja luontoa harrastava Veli-Pekka Saarimaa lisää. Hän on alkuperäinen sastamalalainen ja siirtynyt koulusta suoraan oppisopimuksen kautta maatalouslomittajaksi, työuraa on takana jo 20 vuotta. 

Täällä olen kotona 

Ihmiset, luonto, sijainti, harrastusmahdollisuudet, työkaverit, itsenäinen työ ja hyvät resurssit… omia vahvuuksia saa hyödyntää töissä ja kaupunki panostaa lapsiin ja nuoriin. Näin kuvailevat opettajat Ulla Pyymäki, Sanna Vieras ja Kaisa-Reetta Tuomisto kysyttäessä parhaita puolia paikkakunnalla sekä työpaikoissaan. Kaikki kolme ovat syntyjään vammalalaisia, vain opiskelut on käyty ulkopaikkakunnalla. 

”Paras hetki viikosta oli, kun tulin opiskelupaikkakunnaltani junalla takaisin kotiin. Ikkunasta alkoi näkymään isot pellot ja metsät… tiesin, että täällä olen kotona. Maalaissielu olen”, Pyymäki kertoo. 

Pandemia-ajasta huolimatta kaupunkikulttuuri on jopa lisääntynyt. 

”Olemme oikein heränneet siihen kuinka hienoa on, että omalla kylällä on paikkoja minne mennä.

Pienemmissä ympyröissä olemme päässeet kahvittelemaan ja ravintoloihin, se on tuntunut turvallisemmalta kuin isoissa kaupungeissa. Kaupungissa näkyy piristynyt meininki”, Tuomisto iloitsee. 

Vesistö Sastamalassa ja sen ympäristössä on selkeästi rakas asia kaikille. Sen tuomat mahdollisuudet vapaa-aikaan ja omaan hyvinvointiin kuuluvat puheissa. Ja sitä arvostetaan suuresti. 

”Vesi on tärkeä elementti kaupunkikuvassa. Aina on mahdollisuus päästä uimaan ja veneilemään. Uimapaikkoja on kaupungissa useita, mm. juuri remontoitu uimaranta-alue aivan keskustassa ja kirkon lähellä olevat kalliopaikat”, Vieras mainitsee. 

Keskustan uimarannan kylkeen on noussut myös erinomainen lähiliikuntapaikka, joka on kolmikon mieleen. ”On jalkapallokenttää, on biitsikenttää, padelkenttää ja skeittiparkki.” 

Elämisen helppous 

”Työkaverit, työntekijät ja työn monipuolisuus ovat ehdottomasti parhaita puolia työssäni. Sastamalan asukkaana luonto ja varsinkin järvet ovat tärkeitä sekä hyvät junayhteydet. Asun Karkussa ja meillä on siellä kyläkoulu, se on ihan parasta. 

Töitä tuntuu riittävän. Korona-aikaankin on pystytty vakinaistamaan ihmisiä, mikä ei ole yhtään itsestäänselvyys”, Minna Keränen kertoo. 

Kokki Sallamaari Santanen komppaa vierestä. Molempien mielestä työkaverit ovat aivan huippuja. 

”Tosi monipuolisesti saa tehdä töitä ihan omalla työpaikallaan, ei ole tylsää päivää. Itse tulin ravintolamaailmasta suurtalouspuolelle ja mietin, että pystynkö tähän. Kyllä pystyy! Uudet työntekijät otetaan vastaan aina tosi hyvin”. 

Sastamalasta kun puhutaan, asukkaiden harrastusten määrä on häkellyttävä. Parasta mielen hyvinvointiahan se onkin. Keräsen ison lapsiperheen arkeen kuuluu aikamoinen määrä aktiviteetteja, kaikki matalan kynnyksen ja kohtuullisten kustannusten arjen ilostuttajia. Listalta löytyy, uinti, kalastus ,luistelu, hiihto, laskettelu, pyöräily, kuntosali, jalkapallo, jooga ja taekwando. Välillä keilataan ja kulutetaan paljon kirjastopalveluja. 

Opiskelua, teatteria ja ikuista nuoruutta 

Sairaanhoitaja Kati Huovinen valmistui ensin lähihoitajaksi ja teki työharjoittelunsa Sastamalan sairaalassa. Valmistuttuaan hän työskenteli kotihoidossa, luki samanaikaisesti itsensä sairaanhoitajaksi ja työskentelee nyt ikäihmisten avopalveluissa. Hän nauttii työstään ja arvostaa työn vastuullisuutta ja itsenäistä työskentelyä. 

”Tykkään liikkuvasta työstä. Työyhteisön ammattitaito on tosi rautaista. Ihan parasta on myös se, että olen ihan ”pikku tyttö” 80–90 -vuotiaiden asiakkaideni parissa. Heidän silmissään olen ikuisesti nuori.” 

Pojan jääkiekkoharrastuksen myötä hänellä on mukava yhteisö, missä vallitsee mahtava yhteishenki. Suurin osa omasta vapaa-ajasta kuluu kuitenkin Vammalan teatterissa, missä suunnitellaan jatkuvasti uusia upeita esityksiä. 

Lähihoitajaksi valmistuttuaan myös Anni Sjösten on työskennellyt ikäihmisten palveluissa, valmistunut sairaanhoitajaksi vuonna 2017 ja löytänyt paikkansa avosairaanhoidosta. Parhaista puolista työssään hän mainitsee lyhyen työmatkan, työkaverit ja hyvän työilmapiirin. 

”Työnkuvan vaihtelevuus on hienoa. Vaikka kunta on pieni, se tuottaa tosi monenlaisia palveluja. Asukkaana arvostan vesistöjen läheisyyttä ja sitä, että kesällä ja talvella on yhtä kaunista.” 

Sotesi-terveyspalvelut

”Haluaisin, että uusi työnhakija kokee työn imua ja olisi motivoitunut tekemään tätä työtä. Ja että uskaltaa hakea töihin vaikkei vielä osaisikaan mitään. Työ opettaa. Kiinnostus työtä kohtaan on tärkeää, että asenne on kohdallaan. Haluamme kertoa, että meidän toimialalla ja työpaikoissa Sastamalassa toimii molempiin suuntiin joustavuus. Me voimme joustavasti itse määritellä miten työpäivämme rakennamme ja rytmitämme. Toiveet tulevat kuulluksi.” Sairaanhoitaja Kati Huovinen, Ikäihmisten avopalvelut Sairaanhoitaja Anni Sjösten, Terveyspalvelut

Servi – Sastamalan ruoka-ja puhtauspalvelut Oy 

”Kuulin vanhalta työkaverilta vapaana olevasta kokin paikasta ja soitin, että voisin tulla töihin. Pääsin haastatteluun, se meni hyvin ja aloitin työt. Kannatta olla aktiivinen, sillä tarvetta voi tulla nopeastikin. Servillä on hyvä, että tänne voidaan rekrytoida nopeasti, organisaatio ei ole kankea. Jos tarve on, niin voidaan rekrytoida todella nopealla aikataululla.” Palveluesimies Minna Keränen, vastuualueena koulut ja päiväkodit Kokki Sallamaari Santanen

Perusopetus 

”Meillä on kyllä hyvin vapaat kädet itsensä toteuttamiseen, on mahdollisuuksia hyödyntää omia vahvuuksiaan. Yhteisopettajuus on antanut paljon henkilökohtaisesti. Kaupungin opettajan virkoihin haettaessa on hyvä olla valmis nykyaikaiseen opettajuuteen ja kouluttaa itseään. Koulutusta arvostetaan, siihen panostetaan ja sitä halutaan kehittää.” Luokanopettaja Ulla Pyymäki Luokanopettaja Sanna Vieras Erityisluokanopettaja Kaisa-Reetta Tuomisto

Maatalouslomitus 

”Maatalouslomittajan työt ovat hyvin laajalla koko Pirkanmaan alueella. Me tietenkin työskentelemme omilla alueillamme 20-30 kilometrin säteellä, mutta on itsestä kiinni kuinka pitkälle haluaa ajaa. Tarvittaessa minua saa lainata vähän pidemmällekin. Niille, jotka miettivät näitä töitä, sanoisimme, että tule kokeilemaan, kokeillaan yhdessä toimiiko. Monipuolista ja joustavaa työtä olisi tiedossa!” Maatalouslomittajat Kristiina Jaakkola Anniina Räsänen Veli-Pekka Saarimaa

Sastamalan kaupunki 

Sastamala on noin 24 000 asukkaan kaupunki Pirkanmaalla, 50 kilometriä Tampereelta. Kaupungin palveluksessa toimii noin 1800 henkeä. Meillä on osaava henkilöstö ja hyvät työyhteisöt — panostamme myös työhyvinvointiin, korostamme yhdessä toimimista ja osaamisen kehittämistä. Tule kansamme kehittämään kaupunkiamme ja sen palveluita! 

Maatalouslomitus 

Maatalouslomituksen paikallisyksikkö hallinnoi lähes koko Pirkanmaan maakunnan maatalouslomituksia. Maatiloja toiminta-alueella on noin 500 (lypsylehmät, lihanaudat, sikalat, hevostallit, lampolat, kanalat ja kuttulat) ja maatalouslomittajia 130. Etsimme omatoimiseen ja ammattitaitoiseen maatalouslomittajajoukkoon lisää tulevaisuuden tekijöitä. Tarvetta on niin pidempiin kuin lyhyempiinkin työsuhteisiin. 

Sotesi 

Sosiaali- ja terveyspalveluissa etsitään osaajia ikäihmisten palveluihin (päivätoiminta, kotihoito, asumispalvelut), terveyspalveluiden avovastaanottopalveluihin (kuntoutus, suun terveydenhuolto, neuvola- ja vastaanottopalvelut) ja osastohoitoon, perhe- ja sosiaalipalveluihin (lastensuojelu, aikuissosiaalityö, perheneuvola ja vammaispalvelut) sekä ympäristöterveydenhuollon palveluihin (eläinlääkintähuolto). Sastamalan sosiaali- ja terveyspalvelut tuottaa vastuukuntana Sastamalan sekä Punkalaitumen kunnan yhteensä n. 27 000 asukkaalle kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelut. Tämän lisäksi tuotamme ympäristöterveydenhuollon palvelut myös Ikaalisten ja Parkanon kaupungeille sekä Kihniön kunnalle. Ammattilaisia on yli 700. 

Perusopetus 

Perusopetuksessa etsitään osaajia luokanopetukseen, aineenopetukseen, erityisopetukseen ja koulunkäynninohjaajan työhön. Kouluja Sastamalassa on 14 – 11 alakoulua, 2 yläkoulua ja yksi yhtenäiskoulu. Oppilaita perusopetuksessa on n. 2400. 

Servi 

Tarjoamme työpaikkoja ruoka- ja puhtauspalvelualoilla erilaisiin tarpeisiin: keikkaluontoisesti, pidemmissä sijaisuuksissa tai vakituisesti. Työtehtäviä on tarjolla sekä valmiille osaajille että vasta alasta kiinnostuneille. Työkohteita meillä on eri puolilla Sastamalaa, mm. kouluilla, päiväkodeissa, virasto- ja toimistotiloissa, vanhusten palveluasunnoissa, sairaalaosastoilla sekä muissa terveydenhuollon pisteissä ja omissa lounasravintoloissa. Laaja toimintamme tarjoaa hyvät mahdollisuudet kehittyä omalla alalla, ja myös alan todelliseksi moniosaajaksi.

Avoimet työpaikat löytyvät seuraavista osoitteista: 

Sastamalan kaupunki: www.kuntarekry.fi 

Servi: www.servi.fi

Lisätiedot Sastamalasta www.sastamala.fi

Jaa tämä artikkeli


Rekry