Omahoitaja ja välittävä yhteisö – muistisairaan arjen arvokkaat tukijat


Käräjätörmän monisukupolvisesta yhteisökylästä kaavaillaan Kotipirtti ry:n palvelutalon
ympärille kokonaista muistiystävällistä korttelia Tampereen Tesomalle. Jo nyt yhteisöllisyys
kukoistaa ja voimaannuttaa erityisesti muistisairaita.

 

Viime heinäkuussa järjestetyt Käräjätörmän kyläfestarit konkretisoivat hyvin, miten Kotipirtin Palvelutalon yhteisöllisyys synnyttää positiivista energiaa. Asukkaat, henkilökunta, omaiset, vapaaehtoiset ja koko naapurusto tekevät asioita yhdessä. Voiko tällainen esteetön yhteisöllisyys ja muistisairaan identiteettiä tukeva asuminen toteutua viikoittain? ”Kyllä ja meillä toteutuukin! Kun selaa vaikkapa Facebook-sivujamme hetken, sen voi itse todeta kuvista, videopätkistä ja asukkaiden tervehdyksistä”, vastaa Kotipirtti ry.n toiminnanjohtaja Mari Anttila.

Monisukupolvinen Yhteisökylä

Monisukupolvisen, muistiystävällisen yhteisökylä -hankkeen primus motor, yhteisökyläkehittäjä Riitta Birck komppaa Anttilaa: ”Strategiamme elää omannäköistä elämää Kotipirtissä toteutuu sekä kehittyvänä yhteisöllisyytenä että asukkaiden itsemääräämisoikeutena. Jokainen saa hyödyntää osaamistaan ja mikä tärkeintä, asua kodikkaassa ja turvallisessa ympäristössä.” STEA:n rahoittaman Kotipirtin hankkeen toinen työntekijä on muistiasumisen kehittäjä Hillervo Pohjavirta. Hankkeen tavoitteena on edistää muistiystävällisiä ja yhteisöllistä naapuruutta ja siten vahvistaa asukkaiden sosiaalisia kontakteja ja vähentää yksinäisyyttä.

Omahoitajuus – kultaakin kalliimpaa

Henkilökunnan viihtyminen on Kotipirtissä aistittavissa jo lyhyen vierailun aikana. ”Meidän henkilökuntamme saa tehdä työstään oman näköistä, mikä tarkoittaa, että he saavat ideoida ja kehittää asukkaille ja päiväkeskustoimintaan tekemistä. Omahoitajat tuntevat asukkaat tarkoin ja siksi henkilökohtainen huolehtiminen ja huomioiminen käy sujuvasti. Työntekijöillämme on pitkäaikainen kokemus muistisairaiden hoitamisesta ja he haluavat kehittää hoivatyötä ja vapaaehtoistoimintaa”, Anttila kertoo. Omahoitaja ja välittävä yhteisö – muistisairaan arjen arvokkaat tukijat

Arki saa olla juhlaa!

Kotipirtin väen ja asukkaiden YouTube -video Jerusalema Dance Challenge -haasteesta on mahtava näytepala yhteisöllisyyden voimasta. Veikkaanpa, että harva silmäkulma jää kuivaksi sen katsottuaan.

www.youtube.com/watch

Kotipirtti on hieno esimerkki onnistuneesta toteutuksesta eli kuuntelun jalosta taidosta ja halusta toimia sen mukaan. ”Meillä kuunnellaan sitä, miten asukkaat itse haluavat asua ja elää. Emme hetkahtaneet, kun yksikin asukas oli käynyt lähikaupasta pyytämässä vähän grillimakkaraa ja grillasi siitä täällä välipalaa naapureilleen. Toki varmistimme, että kauppias oli makkarat tosiaan lahjoittanut ja että grillaus sujui turvallisesti”, Anttila kertoo. Työkalukaapin siivous, yrttilaatikoiden viljely, pullan leivonta, pyörätuolikeilaus, päivätanssit tai juhlien ja retkien suunnittelu – kaikki tehdään yhdessä asukkaiden kanssa. ”Yhteisöllisyys luo turvallisuutta ja poistaa yksinäisyyttä”, Birck ja Anttila vahvistavat.

www.kotipirttiry.fi

Jaa tämä artikkeli


Julkishallinto & kansanterveys Terveys