Nurmikodissa koettu elämä kohdataan avoimin mielin


”Työn tekeminen on merkittävä osa elämää. Yhtä merkityksellistä
on kokemus omasta työstä.”

oitko sanoa, että tavallisessa työpäivässä kohtaat elämän arvokkuuden?” Tamperelaisen Nurmikoti-palvelutalon toimitusjohtaja Kati Laine, hoitaja Niina Rauhamäki ja palvelujohtaja Anita Mutila miettivät työnsä merkityksiä. ”Jos työntekijänä koet eläväsi arvokasta elämää, voit tarjota saman tarpeellisuuden ja riittävyyden tunteen myös asiakkaillesi. Ja, aikanaan, omassa vanhuudessasi, voit sanoa, että olet elänyt, ja yhä elät, arvokasta elämää.” Syvällisen pohdinnan ydin on Kati Laineen mukaan eräänlainen hätähuuto koko hoitajakaartin puolesta.”Me teemme ja saamme tehdä arvokasta työtä. Arki kuormittaa, mutta myös antaa paljon. Työn arvostus lähtee meistä itsestämme, hoitotyön tekijöistä.”

Hoitaja Milo Nieminen tuli Nurmikotiin omien sanojensa mukaan vähän vahingossa ammattiopintojen kautta. ”Aloitin hoitotyössä avoimin mielin, vaikka aiempaa kosketuspintaa vanhustyöhön ei ollut lainkaan”, sanomisiaan selkeästi puntaroiva Nieminen sanoo. Eipä aikaakaan, kun nuori mies ymmärsi, että hoitajan
työ on paljon muuta kuin ”karusti pissaa, kakkaa ja kiirettä”. Ronski kielikuva työn kuvasta hymyilyttää häntä itseäänkin, mutta taustalla on totisia ja herkkiä ajatuksia. ”Arvostus omaa työtä kohtaan lähtee omasta ajatusmaailmasta. Arvokkuus näkyy tavassa tehdä työtä; haluan antaa kaikkeni.”

Hyvä työilmapiiri on vahvuus

Kristilliset arvot ja lähimmäisen rakkaus ovat Nurmikodin toiminnan perusta. Nurmikoti toimii yhteistyössä muun muassa Aitolahden Adventtiseurakunnan, Kristillinen koulu Takrikon ja päiväkoti Pikkupurren kanssa. Nieminen myöntää, että työpäivän siunaus vähän jännitti alkuun, mutta turhaan. ”Kristilliset arvot näkyvät arjessa”, hän miettii ja tiivistää kokemuksensa sanaan suvaitsevaisuus.
”Suvaitsevaisuutta on sekin, että voin asukkaiden kanssa keskustella vaikkapa tatuoinneistani. Antaa käsivarsissani oleville kuville selityksen.”

”Kristillisyyttä on nähdä ihminen sellaisena kuin hän on. Teemme työmme hoitajina, mutta olemme läsnä ja kohtaamme asukkaiden koetun elämän avoimin mielin”, Kati Laine sanoo ja korostaa myös henkilökunnan välistä hyvää kanssakäymistä. Jossakin vaiheessa palvelutalon palkkalistoilla oli seitsemää eri kansallisuutta edustavia työntekijöitä. ”Hyvä työilmapiiri on vahvuutemme. On tärkeä tietää toisesta, ymmärtää häntä, kysyä miten menee.” Rauhamäki ja Mutila painottavat yhdessä tekemisen merkitystä. He toteavat, että työ on välillä erittäin hektistä, mutta hoitajamäärää koskeviin mitoitushaasteisiin on kyetty vastaamaan.

”Yläkerrasta hypätään hoitohommiin tarvittaessa”, Mutila sanoo. Asukkaiden arki pyritään tekemään mahdollisimman mukavaksi, viihtyisäksi ja arvokkaaksi. Tarjolla on monipuolista ohjelmaa, asukkaiden ikään ja toiveisiin soveltuvaa musiikkia on usein. Ympäristö, luonto ja maalaismaisema virkistävät
mieltä. Nurmikodissa on lupa puhua myös omasta uskostaan. ”Pyrimme kuulemaan, näkemään ja toteuttamaan niitä asioita, mitä asukkaamme pitävät arvokkaana”, Laine sanoo. Nurmikodissa tehdyssä kyselyssä eräs asukkaista totesi olevansa kiitollinen kaikesta elämässä. Laine jatkaa ajatusta: ”Kiitollisuus kasvaa ja leviää, jos voimme viljellä sitä toistemme kesken.” l

Lisätietoa osoitteesta: www.nurmikoti.fi

Jaa tämä artikkeli


Julkishallinto & kansanterveys Terveys