Nuorten tukena


”Moni nuori lääkäri on ollut innostunut vastaanottojen videoimisesta. Niistä on opittu paljon”, Aino Ruohola (vas.) kertoo. Takana koulutustoiminnassa mukana oleva Suvi Vainiomäki ja oikealla sisätauteihin erikoistuva lääkäri Eino Valpas. 

Turku on kehittänyt koulutusvaiheessa olevien nuorten lääkärien ohjausta, jotta työnteko olisi turvallista, urapolku kiinnostava ja vertaistukea tarjolla.

Yksinäisyys. Byrokratia. Epävarmuus. Siinä syitä, jotka ovat olleet nuorten lääkärien murheina. Näistä vaikeuksista on alalla huokailtu pitkään ja hartaasti, mutta Turun hyvinvointitoimiala on yksi niistä, joka tarttui haasteisiin. 

Syksyllä 2018 Turun terveyskeskuksessa alkoi kokonaan uusi pesti. Silloin ovista käveli sisään talon ensimmäinen opetuslääkäri Aino Ruohola. Hän alkoi ohjata vastavalmistuneita ja yek-lääkäreitä Turun terveysasemilla. Heille opetuslääkäri järjestää ryhmäohjausta kerran kuukaudessa, nimetyn lähiohjaajan ja henkilökohtaisia tapaamisia, vertaistukea. On apuna, kun tarvitaan. 

”Jotkut ovat epävarmoja päätöksenteossa, vaikka toisaalta nuoret osaavat paljon”, Aino kertoo. 

Koulutusta kaikille keskiviikkoisin 

”Ohjausta tarvitaan, sillä yliopistossa on vaikea opettaa teoriassa kaikkia käytännön asioita. Miten esimerkiksi kunnan sosiaalipalvelut toimivat ja miten kodinhoidon palveluihin lähetetään”, ylilääkäri Suvi Vainiomäki toteaa. 

Kiitosta ovat myös saaneet keskiviikkoiltapäivisin järjestettävät kaikille Turun terveyskeskusten lääkäreille tarkoitetut kolmen tunnin koulutukset. 

”Lääkäreistä koostuva työryhmä miettii siihen aiheita. Koulutuksissa on käsitelty muun muassa päänsärkyä, alaselkäkipuja, lääkkeiden väärinkäyttöä ja kuolintodistuksen kirjoittamista”, vastaava ylilääkäri Jutta Peltoniemi luettelee. 

Terveyskeskuksessa alkoi myös ”Journal Club”, jossa tutustutaan alan uusimpiin tieteellisiin julkaisuihin. 

Ohjausta urapolulla 

Kaupunki on yllättävän monipuolinen työpaikka. Erikoistumisputki esimerkiksi yleislääketieteeseen onnistuu olemalla samalla työnantajalla töissä. Se vähentää uuden byrokratian opettelua ja työsuhde-edut säilyvät. 

”Tätä eivät kaikki huomaa. Siinäkin ohjaus voi auttaa”, Suvi pohtii. 

Turussa ollaan tyytyväisiä ohjaukseen ja myös uusimpaan Nuorten Lääkärien Yhdistyksen koulutuspaikkakyselyyn. Siinä Turku sai neljä tähteä. 

Opetuslääkäri kannustaa jokaista tunnistamaan omia vahvuuksiaan. Moni nuori haluaa kerätä palautetta työstään ja vastaanottojen videoimistakin on kokeiltu. 

Koko koulutustoiminnalla on pohjimmillaan yksi päämäärä: Auttaa nuoria lääkäreitä, jotta he pystyvät tukemaan potilaiden hyvinvointia. 

Jaa tämä artikkeli


Terveys Työelämä