Norjalaiset ja ruotsalaiset jälleen meitä edellä – lasten älypuhelimet vaihdettiin turvallisiin Xplora-kellopuhelimiin


Älypuhelimet koukuttavat myös pienet lapset peleihin ja sosiaaliseen mediaan aivan liian aikaisin. Samalla ruudusta tulee paras ystävä. Norjalainen Xplora kehitti lapsille ensipuhelimen, jossa ei ole pelejä ja internet-yhteyttä. Puhelin on suunniteltu trendikkäästi kellopuhelimeksi, joka pysyy mukana lasten leikeissä ja motivoi liikkumaan ulkona. 

IRO Research toteutti Kauniaisissa neliosaisen kyselytutkimuksen, joka tarkasteli puhelimen ja älylaitteiden vaikutuksia esikouluikäisiin ja heidän perheisiinsä. Yli puolen vuoden tutkimusjakso 97 perheen kanssa päättyi kesällä 2020. 

88 % vanhemmista oli huolestuneita lasten ruutuajasta ja sen mukanaan tuomista päivittäisistä konfliktitilanteista kotona. 

Kotikoulun myötä lasten lisääntyneeseen ruutuaikaan suhtauduttiin hyväksyvästi. Samalla meillä on isompi globaali ongelma ratkaistavana: lasten liikkumattomuus. 

“Me kaikki vanhemmat varmasti haluamme, että lapsemme liikkuvat ja leikkivät enemmän ulkona. Harras toiveemme on, että lapset ylittävät suojatien valppaana, eikä katse kiinni älypuhelimen ruudussa” sanoo Xplora Mobile Oy:n toimitusjohtaja Timo Vaskio.

Kaunisten kaupunki tarjosi kaikille esikoululaisille ja heidän perheilleen Xplora-kellopuhelimen ja halusi rohkaista lapsia liikkumaan enemmän.

Xplorassa on askelmittari, josta saadun datan mukaan ruotsalaiset lapset ottavat keskimäärin yli 20 % enemmän askelia päivässä, kuin suomalaiset lapset. Koronan myötä suomalaisten lasten aktiivisuus laski vielä dramaattisesti, kun askelia kertyi keväällä keskimäärin vai 4 700 askelta päivässä.

”Lasten liikkuminen Suomessa laski peräti 35 %. Lisäksi tutkimuksessa selvisi, että lapset joilla oli Xplora-kellopuhelin liikkuivat selvästi enemmän kuin lapset, joilla oli älypuhelin. Xplora on kehittänyt uuden turvallisen GOPLAY-toimintaympäristön, jossa lapset palkitaan liikkumisesta ulkoilmassa.” kertoo Timo Vaskio ja jatkaa: ”jos online-pelien avulla voidaan lisätä lasten aktiivisuutta ja ulkoleikkejä se voi olla kaikkia hyödyttävä yhtälö, eikä ongelma. Lapset ja vanhemmat voittavat ja perheen arki on onnellisempaa.” 

Jaa tämä artikkeli


Perhe Vapaa-aika