Nojatuolimatkoja junalla


Vaikka juuri nyt ei voi matkustaa, voi silti suunnitella yhdessä perheen kanssa tulevia junamatkoja. On mukava haaveilla lähdön tunnelmasta ja perille saapumisen jännityksestä. Matkailun aika koittaa vielä.

Perheen yhteisen junareissun suunnittelu tarjoaa kiehtovaa ajankulua poikkeusoloissa. Kun koronasta on päästy eroon, matkasuunnitelmat voidaan toteuttaa. Juna on lapsiperheille helppo matkustustapa: sen aikana voi liikkua, pelata, lukea, syödä, katsoa maisemia tai nukkua. Syntyy mielenkiintoisia keskusteluja ja mukavaa yhdessä oloa. Oli matka lyhyt tai pitkä, lapselle se on aina seikkailu.

”Se on se yhdessä vietetty aika, kun vanhemmat ovat läsnä ilman stressiä meidän huolehtiessa kuljettamisesta”, VR:n myynti- ja asiakaskokemusjohtaja Salla Ketola kuvailee.

Perheen junamatkoissa yhdistyvät kivalla tavalla läsnäolo, elämyksellisyys ja ilo. Niitä on tarjolla, kun ruokaillaan ravintolavaunussa tai kun yöjunassa lapset kömpivät omille pedeilleen. Ja kaikki ovat yhdessä pienessä tilassa.

InterCity- ja Allegro-junien väljät leikkitilat tarjoavat lapsille runsaasti puuhaa ja tilaa telmiä. (Kuvaaja Ossi Piispanen)

Suunnittele junaseikkailu

Junaseikkailu syntyy monista aineksista. Reilatessa voi mennä isolla ja välillä pienellä junalla. Voi mennä kiskobussilla Hankoon tai yöjunalla pohjoiseen.

Salla Ketola nostaa kolmen lapsen äitinä esille erityisesti päivämatkat. Lyhyemmätkin reissut ovat lasten kanssa todellisia elämyksiä. Junalla pääsee kauas ja silti illaksi kotiin.

Aina ei tarvitse olla liikkeellä koko perheen kanssa, hän vinkkaa.

”Joskus teen matkan vain yhden lapsen kanssa. Olen käynyt tyttären kanssa Oulussa, missä hänen kummitätinsä asuu. Niistä reissuista on monta läheistä muistoa.”

Ensi vuonna Ketola on ajatellut lähteä pesueensa kanssa Ähtäriin.

”Siellä on puhtaita vesistöjä, ja pandojakin voisi käydä katsomassa. Lisäksi junalla pääsee Tuurin kyläkaupan pihalle asti.”

Kaukoliikenteessä alle 4-vuotias matkustaa ilmaiseksi aikuisen seurassa ilman omaa istumapaikkaa. VR:n lähiliikenteessä alle 7-vuotiaat matkustavat maksutta. (Kuvaaja Ossi Piispanen)

Vastuullisuutta raiteilla

Junassa pystyy katsomaan maisemia yhdessä. Se tuo mukanaan myös kasvatuksellisen näkökulman.

”Sen ei tarvitse olla ryppyotsaista, vaan se syntyy ihan luonnostaan. On mukava keskustella, missä kohtaa ollaan ja minkä kaupungin läpi mennään. Se kiinnostaa lapsia”, Ketola vinkkaa.

Junamatkailu on oiva mahdollisuus tuoda vastuullisuusajattelua lasten elämään. Matkatessa voi kertoa, mitkä liikkumisen tavat ovat ympäristöystävällisiä.

VR haluaa nostaa esille matkakohteita, jotka eivät ole kalliita. On paljon sellaista, mitä voi tehdä ilmaiseksi tai halvalla. Esimerkiksi rannikkokaupungit ovat sellaisenaan kivoja paikkoja. Metsät ja puistot ovat myös mahtavia virkistäytymispaikkoja.

”Etsimme kohteita, jotka ovat kaikkien lapsiperheiden saavutettavissa. Se on osa meidän vastuullisuusajattelua. Kun ajat normalisoituvat, uskon suomalaisten olevan entistä innokkaampia matkailemaan kotimaassa.”

Vinkkejä lapsiperheille
  • Lähes kaikissa IC-junissa on leikkivaunu
  • Vaunussa on WC, jossa on hoitopöytä, potta ja tuttipullonlämmitin
  • Perhehytti antaa rauhaa
  • Lastenvaunut kulkevat maksutta
  • Konduktööri auttaa junanvaihdossa ja muissa pulmissa
  • Lapset saavat alennuksia ja pienimmät pääsevät ilmaiseksi

Lue lisää: www.uusi.vr.fi/palvelut-junassa/lasten-kanssa-matkustaminen

Jaa tämä artikkeli


Matkailu Perhe