Torju tietoturvauhat jo niiden lähteillä


Yleisimmin haittaa aiheuttavia kyberhyökkäyksiä ovat DDoS- eli palvelunestohyökkäykset, jotka lamauttavat verkkopalvelut esim. bottiverkon luomalla liikenteellä. Perinteisesti tietoturvaa rakennetaan oman tai operaattorin verkon reunalle, mikä ei kuitenkaan kaikissa tapauksissa auta.

”Palvelunestohyökkäyksissä tavoite ei ole murtautuminen vaan verkkopalvelun kaataminen tukkimalla tietoliikennekaista. Tämä johtaa esimerkiksi asioinnin estymiseen, mainehaittaan ja liiketoiminnan tappioihin”, tietoturvapäällikkö Jari Kivelä Netumilta kertoo.

Perinteisesti tällaisista hyökkäyksistä toipuminen kestää tunneista päiviin, kun kaapatut koneet jatkavat hyökkäystään. Yleinen estokeino on ollut sulkea tietoliikenne tietyistä maista tai jopa kokonaan ulkomailta, mikä ei ole optimaalinen ratkaisu.

Akamain pilvipalveluna tarjottava ratkaisu puolestaan estää kyberuhat jo niiden lähtömaissa. ”Ongelmat katoavat minuuteissa, kun Akamain järjestelmä sulkee hyökkäyksiä tekevät IP-osoitteet yksi kerrallaan ja volumetrisen hyökkäyksen teho vähenee nopeasti. Samalla saadaan torjuttua myös ns. protokollahyökkäykset.”

Akamain ratkaisun mahdollistaa yli 240 000 palvelinta ympäri maailmaa, jotka tarjoavat näkyvyyden yli miljardiin internetin käyttäjään. ”Peräti 30 prosenttia maailman tietoliikenteestä kulkee Akamain palvelimien kautta. Samanlaista rakennetta ja näkyvyyttä ei ole muilla toimijoilla.”

Akamain palvelun käyttöönotto on nopeaa. Verkkoliikenne ohjataan kulkemaan Akamain nimipalvelinten kautta, jotka suodattavat liikenteestä haitallisen aineksen pois.

Modernien teknologioiden hyödyntäminen ei tarkoita entisen räjäyttämistä

Netum on toiminut ICT-alalla jo yli 20 vuotta, minkä seurauksen osaaminen kattaa teknologiat vanhemmista moderneimpiin. ”Tietotekniikan muutos on evoluutio. Järkevä ja kustannustehokas kehittäminen ei tarkoita vanhan räjäyttämistä ja korvaamista kerralla täysin uudella”, Netumin konsultointipalveluista vastaava Juha-Pekka Leskinen valottaa yrityksen ideologiaa.

Leskisellä on aiemmalta uraltaan pitkä kokemus pöydän toiselta puolelta, joten hän ymmärtää markkinoiden tarpeet ja haasteet. ”Jokaisessa legacy-järjestelmässä on toimivia osia, jotka kannattaa säästää, mutta rinnalle voidaan rakentaa myös uutta. Tällainen integroiminen on meidän erikoisosaamista”, Leskinen summaa.

NETUM on 100-prosenttisesti kotimainen ICT-talo, jonka omistaa yrityksen toimiva johto. Kun omistajat ovat toiminnan arjessa mukana, päätöksenteko on tehokasta, mikä johtaa erinomaiseen asiakaskokemukseen. Hyvä työ näkyy voimakkaana kasvuna. Netum on tuplannut henkilökuntansa määrän kolmessa vuodessa liki 100 työntekijään.

www.netum.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli IT