Biojätettä on helppo lajitella
Iso osa suomalaisista asuu taloyhtiöissä, joiden pihalla on jo lajitellulle biojätteelle tarkoitettu jäteastia. Kiristyvät kierrätystavoitteet sekä uusiutuva jätelaki tuovat tulevaisuudessa yhä useamman suomalaisen kotipihaan biojätesäiliön, jotka vielä pitäisi saada kovaan käyttöön.
Vain noin puolet suomalaiskodeissa syntyneestä biojätteestä päätyy nykyisin hyötykäyttöön. Pientaloasujat usein luulevat, ettei heille ole tarjolla biojätepalveluja. Omakotiasuja voi esimerkiksi kotikompostoida biojätteensä. Vaikeaa se ei ole, apua saa esimerkiksi oman kunnan jätelaitokselta. Omakotiasujat voivat monilla paikkakunnilla hankkia myös naapuruston kanssa yhteisen biojäteastian.
Asukkaiden lajittelua jarruttaa tukku vääriä bioluuloja. Moni esimerkiksi pitää biojätettä ällöttävänä ja haisevana, eikä siksi halua sitä lajitella. Hajuista ja ötököistä pääsee eroon hengittävällä biojätepussilla ja reiällisellä biojäteastialla. Tiskipöydän alakaappiin tai muualle keittiöön kannattaa raivata tila biojäteastialle. Tilaa ei tarvita aikaisempaa enempää, se on vain järjestettävä uudelleen.

Pienellä vaivalla biojätteen ravinteet ja energia kiertoon
Kaikki kotikeittiöissä lajiteltu biojäte päätyy erilliskeräysastiasta hyötykäyttöön. Lajittelu siis todella kannattaa, vaikka omassa keittiössä syntyisi biojätettä vain pari sataa grammaa päivässä. Sellainen määrä kertyy helposti esimerkiksi kahvinporoista ja hedelmien kuorista. Grammat muuttuvat tonneiksi, kun kerrot päivän biojätteesi ensin 365:lla, sitten vielä 5,5 miljoonalla.
Biojätteestä tuotetaan biopolttoainetta sekä multaa ja maanparannusainetta metsiin ja pelloille. Biojäte on ilmastolle ja kukkarolle edullista polttoainetta: pelkästään suomalaisten kahvinporoilla kulkisi iso määrä ajoneuvoja. Biojätteen lajittelun myönteiset ympäristövaikutukset ovat jopa muovin lajittelua suuremmat. Kotitalousjätteitä ei Suomessa ole enää vuosiin viety kaatopaikalle, vaan lajittelun jälkeen jäävä sekalainen yhdyskuntajäte poltetaan jätevoimalassa. Biojätettä ei sinne kuitenkaan haluta, sillä poltettavan jätteen lämpöarvo on heikompi, jos sen seassa on biojätettä.
Lisätietoa biojätteen lajittelusta ja biojätepalveluista löydät www.biojäte.fi