Muotikaupan tulevaisuus on vastuullisuus


Hyviä uutisia muodin maailmasta! Muotiteollisuus parantaa menoaan, ja siitä on tulossa vastuullisempaa.

Toimin liiketoimintajohtajana ja päätoimittajana Fashion Finlandissa, muotikauppiaiden yhdistyksessä. Julkaisemme muotilehteä, ja verkkouutiskanavamme Fafi.fi raportoi muotiuutisten lisäksi paljon myös vastuullisuudesta. Lisäksi mietimme alan osaajien kanssa esimerkiksi sitä, kuinka vaatteet saadaan kiertämään ja hyödynnettyä uudestaan. 

Muotiteollisuuden ympäristöongelma on suomalaisyrityksille samalla mahtava markkinarako. Täällä valmistetaankin jo selluloosa- ja puupohjaisista tekstiilikuituja, ja esimerkiksi Spinnova ja Fortum ovat kehitelleet vehnäoljista kuitua, josta on jo tehty vaatteita. 

Maailmallakin kehitystyö on hedelmällistä. Ananasten lehdistä ja banaanien kuorista valmistetaan kenkiä ja lompakoita, hiivasta silkkiä. Merilevästä alusvaatteita. Kuituja koitetaan tuottaa myös kahvista ja nokkosista. 

Mutta suomalaisella kuluttajalla on vastuu vielä yhdestä asiasta: kivijalkakauppojen kohtalosta. Jos kansainväliset nettikauppajätit täyttävät maan vaatteilla, ja ajamme vaateostoksille vain markettiin, kauppakadut autioituvat. Ja kuka haluaa kaupunkeja ja kauppaloita, joiden ydinkeskustat näyttävät pysyvästi kuin koronan tyhjentämiltä? 

Sami Sykkö 
Liiketoimintajohtaja & päätoimittaja 
Fashion Finland 

Jaa tämä artikkeli


Muoti