Muoniolla on vahvaa vetovoimaa – tärkeänä tekijänä mitatusti maailman puhtain ilma


Kuva: Pekka Aho / Lapin Kansa , vt. kehittämispäällikkö Kaisa Kylä-Kaila (vas.) ja vs. kunnanjohtaja Katri Rantakokko. 

Muonion kunnan strategiassa tuodaan huomio taloudelliseen, sosiaaliseen ja ekologiseen kestävyyteen. Tähän ohjaavat alueen vahvat luontoarvot, ilmastonmuutoksen tuoma paine sekä kunnan vetovoima asukkaille ja matkailijoille. 

Pallaksen mittausaseman data on näyttänyt jo pitkään, että Muoniossa on erinomainen ilmanlaatu. Kansainvälisessä vertailussa kunta erottuu selvästi; Intiassa pienhiukkasten (PM 2,5) pitoisuustaso on 84,1 mg/m3, Muoniossa vain 1,8. 

Kunta tekee nyt yhteistyötä Ilmatieteen laitoksen, Metsähallituksen sekä Lapin AMK:n kanssa tämän tiedon välittämiseksi alueen toimijoiden hyödyksi. 

”Kerromme esimerkiksi, mitä vaikutuksia ilmanlaadulla voi olla ihmiselle ja ympäristölle. Puhdas ilma on erityisesti tulevaisuudessa kilpailuetu muun muassa terveys- ja hyvinvointipalveluissa, kestävässä matkailussa, luonnontuotteissa ja testaus- ja kehittämistoimialoilla”, kertoo kunnan vt. kehittämispäällikkö Kaisa Kylä-Kaila. 

Kunnassa nähdään paljon potentiaalia. Muonio on yksi Lapin muuttovoittokunnista, etätyöntekijöitäkin on paljon. Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa vieraili viime vuonna lähes 700 000 käyntiä. Kiinnostuksen lisääntyminen tuo mukanaan myös haasteita esimerkiksi asuntojen saatavuuteen. 

”Teimme pari vuotta sitten tarveselvityksen, jonka pohjalta kuntaan saadaan nyt kymmeniä yksityisten rakennuttamia asuntoja. Kaikkien asuntojen käyttöaste on kuitenkin lähes sata prosenttia ja tarvetta on edelleen”, Kylä-Kaila kertoo. 

Muoniossa toivotaan, että asumisen edellytyksiä pohdittaisiin päätöksenteossa myös pienen, maaseutumaisen kunnan kannalta. 

”Keskeisiä asioita ovat mm. monipaikkaisen asumisen, ARA-rahoituksen, verkkoyhteyksien rakentamiseen myönnettävien tukien sekä yritysten investointien rahoituksen saamisen ehdot. Näiden kehittyminen sekä saavutettavuuden turvaaminen liikenneyhteyksin ovat tärkeitä”, Kylä-Kaila summaa. 

Tutustu tarkemmin: www.muonio.fi

Jaa tämä artikkeli


Elinvoimainen Suomi