Mullistava syöpälääke Suomesta


”TILT Biotherapeuticsin lääke ei tyydy vetämään käsijarrua etenevälle syövälle, vaan painaa kaasua syövästä parantumiselle,” toimitusjohtaja Akseli Hemminki kiteyttää uuden onkolyyttisen viruksen hyödyt.

TILT Biotherapeuticsin kehittämää täysin uudenlaista immunoterapialääkettä aletaan kokeilla syövän hoidossa. 

Joka kolmas suomalainen sairastuu jossakin vaiheessa syöpään – vuosittain diagnosoidaan jo noin 30 000 uutta syöpäpotilasta. Käytössä olevista immunoterapialääkkeistä on ollut hyötyä noin 10-40 %:lle syöpäpotilaista. Lääkkeiden teho on perustunut sairauden etenemisen hidastumiseen ja niiden avulla potilas on saanut laadukkaampia lisäkuukausia. 

Tilt Biotherapeutics Ltd.n uusi syöpälääke ei tyydy jarruttelemaan kasvaimia, vaan painaa immunologista kaasua syövästä parantumiselle. 

”Olemme pitkällisen tutkimuksen ja eläinkokeiden myötä kehittäneet onkolyyttisen viruksen, joka hävittää kasvaimet aktivoimalla T-solut tuhoamaan syöpäsolut. Kliininen tutkimus ihmispotilailla on juuri alkanut. Kyseessä on ensimmäinen tätä lähestymistapaa hyödyntävä tutkimus koko maailmassa”, kertoo maamme johtava syöpälääkkeiden innovaattori, LT, dosentti, eMBA, TILT Biotherapeuticsin perustaja ja toimitusjohtaja Akseli Hemminki. 

Huikean tiimityön, Helsingin yliopiston ja Business Finlandin tuen avulla kehitetyn uuden lääkkeen myötä yhä useampi potilas voi parantua syövästä ja palautua työkuntoiseksi. 

TILT Biotherapeutics on ponkaissut maailman johtavien yritysten joukkoon syövän immunoterapian alalla. 

”Patentoitu lääkkeemme pystyy ns. kuumentamaan kylmät syöpäkasvaimet ja myös houkuttelemaan ja aktivoimaan elimistön puolustusjärjestelmän T-soluja hyökkäämään kasvaimeen ja tuhoamaan sen”, Hemminki kuvailee. 

Lääkkeen potilastutkimukset ovat pitkiä ja kalliita ja yrityksellä onkin maaliskuussa alkanut Springvestin rahoituskierros. Jo tähän mennessä lääkkeen matka on ollut pitkä. 

”Jokainen tutkimukseen sijoitettu euro tulee nelinkertaisena takaisin yhteiskunnalle. Peräänkuuluttaisin poliittisilta päättäjiltä lisää määrärahoja biolääketieteelliseen tutkimustyöhön”, Hemminki viestittää. 

Lähde: Suomen Syöpärekisteri 

www.tiltbio.com

Jaa tämä artikkeli


Työelämä