Muistin heikentyminen voi tuntua nololta – muistisairaita on Suomessa noin 200 000


Lähes jokaisen suomalaisen lähipiiristä löytyy joku muistisairas henkilö. Muistisairauksista yleisin on Alzheimerin tauti, joka yleensä alkaa ikääntyessä. Suomessa on noin 200 000 muistisairasta, joista 70 000 Alzheimerin tautiin sairastunutta.

Alzheimerin tauti alkaa usein vaivihkaa ja voi näkyä alkuun unohteluna, tavaroiden hukkaamisena tai vaikkapa hankaluutena löytää oikeita sanoja. Oireiden taustalla ovat aivoissa muistin ja tiedonkäsittelyn näkökulmasta keskeisten alueiden hermosolujen heikentyminen ja tuhoutuminen, ja sitä myötä toiminnan muutokset. Alzheimerin tautia sairastavien elimistössä on todettu myös vähemmän tiettyjä ravintoaineita kuin saman ikäisillä terveillä henkilöillä.

Muistin heikentyminen voi tuntua nololta. Siitä huolimatta on tärkeää hakeutua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa terveydenhuoltoon, jotta muistiongelmaa voidaan alkaa selvittää. Taudin synnyssä perintötekijöillä, mutta myös ympäristötekijöillä on merkitystä. Terveyttä edistävät elintavat pitävät myös aivot paremmassa kunnossa. Alzheimerin taudin riskitekijöihin liittyvät mm. korkea veren kolesterolipitoisuus, korkea verenpaine, ylipaino ja vähäinen liikunta, jotka altistavat myös mm. sydän- ja verisuonisairauksille. Aivoille tekee hyvää aktiivisuus ja niiden käyttö.

Joskus hoitava lääkäri, muistihoitaja tai apteekin henkilökunta voi ohjata käyttämään varhaisen Alzheimerin taudin ruokavaliohoitoon kehitettyä kliinistä ravintovalmistetta, Souvenaidia, yhden pullon päivässä. Souvenaidin ravintosisältö on monipuolinen sisältäen erityisesti niitä ravintoaineita, joita Alzheimerin tautia sairastavilta näyttäisi puuttuvan elimistöstä. Ravintoaineyhdistelmän hyödyistä on tuoretta tutkimusnäyttöä. Kysy lisää Souvenaidin pitkäaikaisen käytön merkityksestä lääkäriltä tai apteekista.

Muistisairaudet Suomessa:

  • Arviolta noin 200 000 muistisairasta
  • 14 500 uutta sairastunutta vuosittain
  • 7 000 työikäistä muistisairasta
  • Noin 70 000 sairastaa Alzheimerin tautia

Lähdeluettelo:
Juva K. Alzheimerin tauti. Lääkärikirja Duodecim. www.terveyskirjasto.fi (julkaistu 30.7.2018)
Kun muisti pätkii. Käypä hoito -suosituksen potilasversio. www.käypähoito.fi. (julkaistu 7.8.2017)

Jaa tämä artikkeli


Terveys