Monipuolinen vesijetti vie uusiin kesäseikkailuihin


Vesijetteily on vauhdin huumaa, hauskanpitoa ja kesäisiä seikkailuja. Vesijetillä voit tutustua luontoon ja löytää paikkoja, joihin ei olisi muuten mahdollista päästä. Hyvä ja turvallinen tapa tutustua harrastukseen on esimerkiksi vesijettisafarit. 

Niko Salminen tutustui vesijetteihin isänsä jalanjäljissä. Hän aloitti kilpailemisen juniorluokassa kahdeksanvuotiaana ja laji vei mennessään. Vaikka välillä on ollut kilpailutaukoa, vesijetit ovat tuosta asti olleet vahvasti osa hänen arkeaan. 

Nuorena Salminen voitti useita Suomen mestaruuksia, mutta laji jäi tauolle armeijan alettua. Hän palasi kilparadoille 2014, ajoi Kiinan avointa mestaruussarjaa 2016–18, saavutti useita palkintosijoja ja voitti Thaimaassa 2016 ajetussa Jetski World Cupissa luokkansa. Voittoja on tullut myös PM-kisoissa. 

”Laji on moottoriurheilusta pitävälle verrattain edullinen ja turvallinen sekä todella kiinnostava ja koukuttava”, Salminen kuvailee. 

“Vesijetti sopii hyvin myös perhekäyttöön.” 

Järvimaisemia jettisafareilla 

Salminen on onnistunut yhdistämään harrastuksensa ja liiketoiminnan. Yhdessä Roope Heikkilän ja Elmo Makkosen kanssa perustettu Lakeland Luxperience Oy järjestää vesijettisafareita Saimaan alueella. 

”Asiakkaina on paljon kotimaisia matkailijoita. Opastetut jettisafarit ovat hyvä tapa tutustua niin vesijettiin kuin luontoon. Kahden tunnin retkellä ajamme noin 50 ja päivän retkellä 80–150 kilometriä. Pidemmät, usean päivän safarit ovat aina räätälöityjä elämyskokonaisuuksia asiakkaan toiveiden mukaisesti”, Salminen esittelee. 

Sea-Doo-vesijetit ovat hyvin vakaita ja kolmepaikkaisina myös tilavia. Evästarvikkeet ja vaihtovaatteet on helppo pakata säilytyslokeroihin tai irrotettaviin kuljetuslaatikoihin. Salmisella on uusi Sea-Doo GTX Limited, joka on loistava valinta niin perheen kanssa retkeilyyn kuin pidempiin reissupäiviin kavereiden kanssa. 

Jetin käyttösesonki on varsin pitkä, jäiden lähdöstä jäiden tuloon. Vesijetin etuina on sen helppo hallittavuus ja pääsy paikkoihin, joihin veneellä ei pääsisi. Matalat ja kapeat väylät on helppo ajaa, minkä lisäksi rantautuminen on vaivatonta. Jetillä voikin turvallisesti liikkua mökkisaareen tai tehdä eripituisia retkiä, ja trailerilla jetin voi kätevästi siirtää toiseen vesistöön. 

Niko Salminen on menestynyt vesijettikilpailija. Hän yhdisti harrastuksen ja liiketoiminnan ja ajaa nyt vesijettejä vapaaaikanaan ja järjestämillään vesijettisafareilla.

Varusteet kohdalleen 

Sea-Doota edustavan BRP Finland Oy:n markkinointiasiantuntija Annaleena Aaltovirta muistuttaa, että kunnon ajovarusteisiin kuuluvat neopreenishortsit, kelluntaliivit ja ajolasit sekä vuodenajasta riippuen myös kuivapuku, hyvät käsineet ja neopreenihuppu. Sea-Doolla onkin tarjolla laaja valikoima ajovarusteita ja jettiharrastuksen lisävarusteita. 

”Sea-Doon laajassa mallistossa on vesijettejä hauskanpitoon, vauhdikkaaseen ajoon ja pidemmän matkan taittamiseen. GTI-malliperheessä on iso runko ja riittävästi tehoa, lisäksi se on vakaa, helppo ja taloudellinen ajettava. Lisävarusteina ovat esimerkiksi irrotettavat kylmälaukut”, Aaltovirta mainitsee. 

Sea-Doon Fish Prossa puolestaan on vakiovarusteina muun muassa navigaattori, vapatelineet ja irrotettava kylmälaukku, joten se sopii kalastukseen ja retkeilyyn.

Vastuullista vesijetteilyä 
  • Sea-Doon vastuullisen vesijetteilyn ohjeet sopivat kaikille vesijettikuljettajille: 
  • Pidä turvaetäisyys toisiin aluksiin, rantaan ja merkittyihin virkistysalueisiin. Pyri ajamaan yhdessä toisten kanssa ja varmista, että kaikilla on asianmukaiset varusteet. 
  • Ole huomaavainen rantojen asukkaita ja muita lähistöllä olevia kohtaan. Kohtuuton melu häiritsee muita ja voi olla paikasta riippuen myös laitonta. 
  • Noudata ajaessasi sääntöjä, tarkista säätiedotukset ja varmista, että polttoainetta ja akkuvirtaa on tarpeeksi. 
  • Toimi ympäristöystävällisesti eli hävitä jätteet maalla äläkä aiheuta vahinkoa luonnolle. 

www.sea-doo.com

Jaa tämä artikkeli


Vapaa-aika